Още един хеликоптер гаси пожарите край Югово

Автор: Plovdiv Now 61256
Още един хеликоптер гаси пожарите край Югово

Между 400 и 1000 декара е вече площта на двата пожара, които горят над родопското село Югово в община Лъки. Огънят е обхванал борова и смесена гора. Няма техническа възможност засегната площ да бъде обходена, тъй като има недостъпни места, а огънят е слязъл и в пропасти и дерета, съобщи пред Радио Пловдив началникът на аварийно-спасителния отряд в пловдивската пожарна Димитър Бришимов.

Втори хеликоптер Ми-8 се включи този следобед в гасеното на големия горски пожар над Югово, съобщи кметският наместник на селото Владимир Гаджуров, който е на мястото на огнената стихия. 

Все още и двете огнища на пожара не са локализирани. Има силен вятър, а доставката на вода е затруднена заради пресечения терен.

Пожарът се движи от билото надолу в две посоки към Югово и Нареченски бани, но засега е на поне километър и от двете села, съобщи кметът на Лъки Валентин Симеонов. По думите му, ако не бъде овладян, огънят ще стигне до населените места след ден или два. 

Припомням, че през нощта пожарникарите не са могли да овладеят стихията, която се е разраснала и е завзела нова територия. Борът е изсъхнал и огънят бързо го обхваща – съобщиха огнеборците. Навремето от тези борове се е добивала смола, но сега дърветата са изсъхнали и са лесно запалими. 

Днес се качиха нови екипи, които да се борят със стихията. Големият проблем е отдалечеността на огнището – около 2 часа и половина са необходими да стигне екипа от най-близкото населено място. 

До основното ядро на пожара е открито и ново огнище на площ от декар и половина - за там са предислоцирани допълнителни сили - съобщиха от противопожарната в Пловдив.

Военнослужещи и техника от Военновъздушните сили и от Сухопътните войски продължават да оказват помощ за потушаване на големия горски пожар в Родопите в района на село Югово, Община Лъки. Тази сутрин от 08.00 ч. 31 военнослужещи от 4-и артилерийски полк – Асеновград се включиха в гасенето на пожара на терен. Вертолет „Кугар“ с екипаж от 24-а авиационна база Крумово излетя в 9.17 ч. , за да участва в гасенето на пожара чрез обливане на терена с вода от въздуха. Вертолетът разполага с противопожарен контейнер с външно окачване „bambi bucket”, с вместимост до 2 т. вода.

Днес в пожарогасенето участват 6 пожарни автомобила от РСПБЗН-Лъки, РСПБЗН-Чепеларе и РДПБЗН-Хасково с 14 пожарникари, около 30 служители на ДГС и 30 служители на МО. 

Вероятната причина за пожара не е човешка намеса, а гръмотевичната буря в района през изминалото денонощие.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина