Няма отклонение на нормите в реките Юговска и Чепеларска, две села все пак да внимават

Автор: Plovdiv Now 9013
Няма отклонение на нормите в реките Юговска и Чепеларска, две села все пак да внимават

Моментните проби на водата показаха, че няма съществено отклонение от нормите. Хвостопроводът край Лъки, който отвежда отпадъците при преработка на оловноцинкова руда към хвостохранилището се спука във вторник сутринта. В реката е потекло неизвестно количество хвост, пълен с тежки метали.

Община Асеновград все пак предупреждава жителите на две села временно да не ползват вода от реката. Взети са 8 проби от водата от различни точки на река Чепеларска. Това са Нареченски бани и село Бачково, които е добре да ограничат потреблението на водата, например за напояване на животни или за други нужди, за каквито я ползват към момента.

Случайни граждани забелязват, че водите на река Юговска и Чепеларски текат с необичаен цвят и подават сигнал до екоинспекциите. Пробите на водата в реките не са големи отклонения, съобщава БТВ.

Въпреки това е издадено предупреждение към населението на пет общини. Жителите на Бачково обаче научават от медиите за опасността. Аварията в миннодобивното предприятие вече е отстранена.

При тези температурни разлики, зимно време се случват такива аварии, няма гаранция, че няма да се случи пак, за 20 години 70-80 пъти сме сменяли тръби“, коментира Атанас Марински, изпълнителен директор на „Лъки инвест“. Експерт от Басейнова дирекция в Пловдив посочи, че не са констатирали измряла риба, което означава, че токсично замърсяване няма. От Вик-Пловдив заявиха, че няма опасност за питейната вода. Техните проби от сондажните кладенци по поречието на Чепеларска и от питейната мрежа показват, че няма тежки метали.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина