На 60 км от Пловдив: Родопско село пленява с пейзажи, тракийски могили и вкусни качамаци

Автор: Plovdiv Now 32965
На 60 км от Пловдив: Родопско село пленява с пейзажи, тракийски могили и вкусни качамаци

Величествени планини, зелени пейзажи и вкусна храна. Това са първите асоциации, които изникват в съзнанието при споменаване на Родопа планина. Дълги разходки или спокойни делници, а между тях задължително по някой местен специалитет. Всичко това накуп може да получите в село Дряново. Да се насладите на спокойствието или да „хванете гората“, докато ви стигат силите.

Селото се намира съвсем близо до Лъки, а ако Пловдив ви е отправна точка, пътуването ще ви отнеме около час, разстоянието е 60 км. След Лъки поемете в посока село Джурково, а след около 3 км от града ще видите и разклонението за Дряново. Отсечката е 7 км, пътят е тесен, но асфалтиран и изключително живописен.

Селцето е с около стотина жители, разположено е на южен склон в полите на връх Дръндевица, разказва TrafficNews.

Една от легендите разказва, че в миналото старото село се е намирало някъде в местността Краище или Старо село, поради неизвестна причина местните е трябвало да се преселят. Те избрали новите си домове като пуснали два вола и решили където те спрат там да се заселят, животните полегнали под един голям дрян. От тук идва и името на селото.

Първите сведения за селото са от 1515 година, като тогава дряновци са вписани в регистрите на Османската империя, според археологически разкопки, обаче земите са били обитавани още от времето на траките.

От селцето тръгват и десетки пътеки. Единият вариант за разходка е до параклиса „Свети Георги“, който се намира над селото в местността Герге. До храма е открита скална гробница саркофаг, която се датира от II-III век, както и още няколко тракийски гробници. Има и скален кръст, който е съсечен в земята.

Разходката до параклиса ще ви отнеме около половин час.

Тръгвате по главния път за селото и отклонявате наляво при табелата за екопътека „Могила“. Пътеката ще ви води сама, а междувременно може да се полюбувате на красивите гледки към селото.

Друг вариант е да тръгнете и към Могилата, като пътеката е с обща дължина около 14 км. Средно се изминава за около 4 часа. По пътя има изградени беседки и чешми. Маркировката е червено-бяла.

Пътеката преминава през живописни поляни и първите къщи на „Старо село“. Следва и изкачване към връх „Могила“, като през цялото време ще имате за ориентир метален кръст. От върха гледката е изключително панорамна, като можете да видите и Лъки.

За финал може да се насладите и на вкусната храна, която предлагат в селото. Местните са прочути със своя качамак, така че не пропускайте да опитате.

Ето и още няколко снимки от разходката до параклис "Свети Георги"

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина