7 любопитни факта за община Лъки

Автор: Plovdiv Now 26429
7 любопитни факта за община Лъки

Община Лъки се намира в Южна България и е една от съставните общини област Пловдив. На територията се разполагат – град Лъки, като административен център и осем населени места – селата Борово, Белица, Джурково, Дряново, Здравец, Лъкавица, Манастир и Югово. Граничи с общините Асеновград, Чепеларе, Баните и Смолян. ЗАРАТА ви представя няколко интересни, но малко известни факти за община Лъки.

1. Първото училище в Лъки е открито на 27 декември 1937 г.

2. На територията на Общината се намира част от резервата “Червената стена”, който е признат за биосферен резерват от ЮНЕСКО.

3. Паметник на културата, с историческо значение, е църквата “Св. Троица” в село Югово, която е построена през 1842 год.

4. Певческата група на село Дряново има 38 песни записани в професионално студио в София през 2016 г.. „Дряновските баби“ имат издаден диск с 23 от тези песни.

5. В село Лъкавица са живели някои от героите на Николай Хайтов от прочутите му „Диви разкази“, както и един от най-добрите му приятели – Хасан Мешев.

6. Първоначално Лъки е било село, което едва през 1969 година е признато за град.

7. На територията на община Лъки е разположено селото с най-голяма надморска височина на Балканския полуостров – село Манастир (средно 1449 м ).

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина