Вдигат куните в кукленското село Яврово, ще има и курбан

Автор: Plovdiv Now 10697
Вдигат куните в кукленското село Яврово, ще има и курбан

Древният обичай “Вдигане на куните“, познат още като „Черковане“, ще се случи в събота, 12 юни, в кукленското село Яврово. 

В 10.00 часа иконите ще бъдат изкарани от църквата и ще започне шествието до параклиса „Св.св.Константин и Елена“. След молебена и специалните ритуали по маршрута, в центъра на Яврово ще има курбан за здраве и музикална програма с начален час 16.00 часа.

Празникът е традиционен за местната общност и носи белега на една древна традиция, свързана със стремежа на хората за плодородие и по-добър живот, а по-късно с християнската религия по тези места. Смесването на езически обичаи и вярвания с традициите на ортодоксалното християнство в празника още веднъж доказва желанието и стремежа на българина към запазване и съхраняване на всичко ценно в неговата духовна култура.

Описанието на древният обичай е дал самият Николай Хайтов в монографията на село Яврово. Навремето зад хоругвите, носени 
от млади момичета, са вървели пет-шестотин жители на селото, предвождани от попа и старейшините, призвани да осъществят обхождането на светите места около населеното място и да извършат молебствията за здраве и берекет.

Ритуалът завършва с освещаване на обредните хлябове и жертвения курбан, а песните и народните танци следват обредите до 
късна вечер.

Възстановяването на празника в неговата цялост показа, че хората имат и желанието и необходимостта от опазване традициите и ритуалите на своите предци, от запазване усещането за принадлежност към родовата памет.

Самата предварителна подготовка с ушиването на 40 мъжки, женски и детски носии по образци на явровските, ритуалното обкичване на обредните икони с цветя, набрани от момичетата в деня преди празника, създава чувството на съпричастност от младите към завещаното ни от предците.

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина