Шестокласничка от Куклен победи в националното състезание по правопис

Автор: Plovdiv Now 2845
Шестокласничка от Куклен победи в националното състезание по правопис

Победителите в националното състезание по правопис „Пазим езика си“, предназначено за деца от V и VI клас бяха излъчени на 11 май. Финалният етап на конкурса, организиран от гражданското сдружение „Живата вода на България“, се проведе в СУ „Св. Климент Охридски“.

Във финала на състезанието участваха 14 ученици от цялата страна – по 7 във всяка възрастова група. Те показаха най-добри резултати в първия кръг на надпреварата, който се проведе на 20 април. 

„Езикът пази нашата идентичност. И няма нищо по-силно от българския език, което да ни обединява като нация. Трябва да пазим езика си, за да ни има като българи“, обърна се към участниците г-жа Десислава Радева, председател на сдружението „Живата вода на България“, организатор на конкурса.

Сред състезателите от V клас има две първи места – Елия Илиева от ОУ „Св. Иван Рилски“ в Перник, и София Бозова от ОУ „Св. Климент Охридски“ в Хасково. На второ място се нареди Белослава Комсийска от ОУ „Христо Смирненски“ в Пазарджик. Трета е Тихомира Демирева от ОУ „Иван Вазов“ в Харманли.

Сред децата от VI клас победител е Рафаела Панайотова от СУ „Отец Паисий“ град Куклен.  Втора се класира Ралица Слави Раева от 163 ОУ „Черноризец Храбър“ в София. Трета е Симона Александрова от СУ „Сава Доброплодни“в Шумен.

Президентът Румен Радев поздрави децата за амбицията и куража да се включат в това състезание и за постижението, че са достигнали до финала. „Помнете, че не само вие пазите езика си, но нашият език пази вас - за да знаете откъде идвате, кои сте и какво искате в този живот, за да бъдете достойни българи, за да сте успешни и удовлетворени от себе си граждани на света“, каза им той. 

По време на изпита учениците преминаха през две задачи. В първата трябваше да покажат знанията си по правопис и пунктуация, като избират в кои отговори има или няма допусната грешка. Във втората - подреждаха смислово изречения от текст на Николай Хайтов. Те бяха оценявани в реално време от авторитетно жури. 

Всички деца, които се включиха във финалния кръг, получиха книги на български автори, речници по правопис от БАН и слушалки от „Бенетон“. Освен това класиралите се на първо място си тръгнаха с електронни четци, осигурени от „Технополис“. 

В тазгодишната надпревара за участие се регистрираха 4500 деца от училищата в цялата страна. Интересът силно расте след миналогодишното пилотно издание.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина