Разпитаха свидетели на катастрофата с три жертви край КЦМ

Автор: Plovdiv Now 24852
Разпитаха свидетели на катастрофата с три жертви край КЦМ

Автор: Георги Тошев

Делото срещу 72-годишния Иван Костов, който причини тежката катастрофа с три жертви на Асеновградско шосе през 2019 година, продължи с разпит на свидетели. Мъжът е с обвинение за причиняване на смърт на три лица по непредпазливост в следствие на катастрофа. До инцидента се стигна, след като шофьорът е карал с превишена скорост и е навлязъл с джипа си в насрещното платно, след което е настъпил удар с лек автомобил.

В днешното заседание в пловдивския Окръжен съд бяха разпитани общо осем свидетели, сред които - двамата шофьори, движещи се непосредствено след джипа на Костов, полицаите, пристигнали на мястото на инцидента, пожарникарите рязали колата-ковчег, както и личният лекар на Иван Костов, предаде trafficnews.bg.

Пръв даде показания Красимир Котев, който се е движил с аудито си непосредствено зад джипа на Костов. От това, което разказа пред магистратите стана ясно, че въпреки, че пътят е бил в ремонт, движението е било спокойно и не е имало пречки, които да затрудняват видимостта на шофьорите. Въпреки ограничението от 60км./ч в участъка на ремонта, мерцедесът на Костов се е движил с около 80км./ч, което е потвърдено и от техническата експертиза в досъдебното производство. Според разказа на свидетеля, джипът е започнал праволинейно да се отклонява на ляво, без да предприема изпреварване и без да има видима причина за това.

„Намалих и си казах „Боже,какво прави този човек?”, разказа свидетелят.

„В този момент джипът закачи единия знак, разделящ платното за движение, след което събори още два. Колата се разлюля, подскочи и продължи да се движи в насрещното. После се удари в мантинелата и последва удар с тойотата, която се движеше в посока Асеновград. Ударът беше много силен и задниците на колите се вдигнаха. Тойотата се завъртя, а мерцедесът падна в канавката. Веднага отбих в дясно и спрях”, допълни Котев.

След това той е отишъл до смачканата кола където е попаднал на ужасяващата гледка със затиснати хора в безпомощно състояние. Двама са били отзад, една жена отпред на пасажерското място и шофьорът, който е излязал от колата и е легнал стенещ от болка в намиращата се отстрани нива.

Според него най-вероятната причина за катастрофата е заспиване на шофьора на джипа.

Разказът на втория свидетел, който се е движил непосредствено зад аудито на Котев до голяма степен потвърди фактите около катастрофата. Той е и човекът, който се е обадил на 112.

Следващите свидетели, които дадоха показания пред съда бяха пожарникарите, които са рязали смачканата тойота. Те са пристигали от Асеновград и са дошли на мястото на катастрофата след линейката. От разказите им стана ясно, че заради инцидента и ремонта на пътя, се е образувало огромно задръстване в посока Пловдив, което е възпрепятствало максимално бързото им придвижване до мястото на катастрофата. Запрян Доникян, Иван Ангелов и Янко Ботев обясниха, че щом стигнали до блъснатите коли, видели мъж да лежи до Тойотата и жена на задната седалка, на която медиците помагали. Започнали да режат колата, за да спасят жената на предната седалка, но в последствие станало ясно, че тя вече била починала.

От показанията на полицаите, които са били изпратени на местопроизшествието стана ясно, че Иван Костов е лежал до джипа и е дишал тежко. Бил откаран в болница и е изглеждал в добро състояние, без видими наранявания. Полицаите Костадин Станчев и Димитър Запрянов от РУ Асеновград, намерили шофьора на тойотата окървавен, а жената на предната седалка все още дишала тежко. Единият от униформените разговарял с шофьора на тойотата, който все още бил в съзнание и той им обяснил, че джипът се е движил срещу тях и рязко променил посоката си, след което последвал удар.

В хода на заседанието показания даде и личният лекар на Иван Костов. Д-р Емил Гамизов е общо практикуващ лекар на Костов от повече от 20 години. Той обясни, че Костов е приемал лекарства, имал е хипертония и стенокардия и има прекарани две операции през годините, заради проблеми с кръвното. Миналата година е прекарал много тежък COVID, като е бил на кислородно дишане, с през 2002-2003 е лежал във ВМА заради тежка бронхопневмония.

На въпрос влияят ли някои лекарства върху способността да се шофира, докторът отговори, че е възможно от медикаментите да се стигне до понижение на кръвното.

„Медикаментите помагат на едно и вредят на други две неща”, допълни лекарят.

Той добави още, че Костов е следял здравето си и е взимал редовно лекарствата си.

В съдебната зала самият Иван Костов през цялото време стоеше с наведена глава и отговаряше лаконично с "да" или "не" на въпросите на съдия Иван Минчев.

Следващото заседание ще продължи с с разпит на още свидетели и изслушване на вещи лица и е насрочено за месец Октомври.

Наказанието, което е предвидено от закона е от 3 до 15 години лишаване от свобода. 

Припомняме, че трагедията, при която загинаха трима души се разигра навръх Гергьовден 2019 година. 72-годишният водач бил зад волана на колата си –  джип мерцедес и пътувал от Асеновград към Пловдив. Част от отсечката била в ремонт. Движението се осъществявало в източното платно. То се състояло от две ленти за движение и една аварийна.

В същото време в посока от Пловдив към Асеновград се движел лек автомобил, марка „Тойота Корола”. В него се намирали четирима пътници – един мъж на 66 години, и три жени – 42, 63 и около 50 годишна. Те отивали в храм в Асеновград, за да присъстват на сключване на църковен брак.

72-годишният предприел изпреварване, малко след което без да сигнализира внезапно отклонил колата наляво и навлязъл в насрещната лента. С джипът си, той ударил металната предпазна мантинела и предната дясна част на насрещно движещата се „Тойота“. Водачът й отклонил колата, но не успял да избегне удара. В резултат на пътнотранспортното произшествие са загинали 42 и 63 годишните жени, както и 66-годишния мъж. Третата жена пък е получила средни телесни повреди. 

Според автотехническата експертиза, виновният водач е управлявал лекия автомобил „Мерцедес“ със скорост 80 км/ч., което е превишаване с 20 км/ч. на разрешената в този участък. Освен това причина за катастрофата е навлизане в насрещната лента на лекия автомобил „Мерцедес“, без да има необходимост от изпреварване или заобикаляне.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина