Отбелязаха с открит урок, изложба и залесяване Световния ден на Земята в Куклен

Автор: Plovdiv Now 7087
Отбелязаха с открит урок, изложба и залесяване Световния ден на Земята в Куклен

Ученици от СУ „Отец Паисий“, гр. Куклен, директорът на училището,  експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ), кметът на общината Мария Белчева и представители на общината,  и „КЦМ“ АД участваха в открит урок, като по този начин отбелязаха Световния ден на Земята. 

Над 45 ученици, осмокласници от профилираната паралелка „Биология и химия“ и петокласници от клуб „Природата около мен“ със своите преподаватели посетиха автоматичната измервателна станция в гр. Куклен (АИС-Куклен) и се запознаха с информация, свързана с осъществяването на мониторинг на чистотата на атмосферния въздух в района и резултатите от него.

Експертите запознаха младите хора с апаратурата и техниката, използвана в станцията, следените показатели за чистотата на въздуха, какви природни и антропогенни фактори влияят върху състоянието им. Кметът на Куклен  Мария Белчева, обясни какви мерки планира и изпълнява общината, за да се подобри състоянието му. След последвалата дискусия всички се обединиха около тезата, че за постигане на по-добро качество на околната среда е необходимо държавната, местната власт, бизнеса и гражданите да работят заедно и в синхрон.

АИС-Куклен е промишленоориентиран пункт за измерване показателите на въздуха и оценка на приноса на производствените предприятия в района към замърсяването му. Редовната му експлоатация се извършва от „КЦМ“ АД и контролира основно показателите фини прахови частици (кадмий, олово), въглероден и серен диоксид. Разположен е в централната част на гр. Куклен, в непосредствена близост до училище „Отец Паисий“, в зона с предимно жилищни сгради и незначителен автомобилен трафик.

След екоурока учениците представиха изложба на предмети и произведения на изкуството, изработени от тях от рециклирана пластмаса и впечатлиха със своята безгранична фантазия и сръчност. Децата получиха знания и споделиха опит за опазване на общия ни дом – Земята.

С екоакция по повод  Деня на Земята  община Куклен залесиха с 25 дървета пешеходното пространство на ул.“Демокрация“. Тя е една от шестте новоизградени  улици, които бяха изцяло реконструирани през  миналата година с  подменена  стара водопроводна мрежа, газифицирана, с нови бордюри, тротоари и асфалтиране. Новата дървесна растителност, която ще краси  улицата е от видовете червенолистна джанка и явор.

Акцията част от общия проект на общината за развитието на зелената инфраструктура. Община Куклен насочва усилията си към повишаване на екологичната култура, опазване на околната среда и подобряване на  качеството на градската среда.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина