Община Куклен ще кипи от събития това лято, ето програмата

Автор: Plovdiv Now 98534
Община Куклен ще кипи от събития това лято, ето програмата
Започват събитията на открито от Лятната програма на Община Куклен, част от културния календар.
 
Всяка година община Куклен организира в летните месеци богата програма с културни прояви на открити сцени. Тази година събитията за малки и големи стартират на 1 юни, ще продължат през юни, юли и септември, както и в топлите дни на месец октомври.
 
За поредна година Община Куклен организира вълшебен празник за деня на детето-1 юни. От администрацията са подготвили разнообразни и интересни атракции за децата с развлекателен, спортен, арт и познавателен характер с много награди и сюрпризи.
Програма за празника на детето е с участието на „Парти Миро“. От агенцията за развлечение обещават балони, танци, песни, аниматори за рисуване на лице и татуировки по тялото. Разбира се и тази година ще има безплатен сладолед за малчуганите.
 
На 24 и 25 юни централният площад в планинското градче за втора поредна година ще събере жителите и гостите си на кино под звездите. На огромен с размерите си екран 17:14 метра, в две поредни вечери, зрителите ще имат възможност да гледат хитови заглавия от българското и световното филмово изкуство.
 
Българската лента „Ботев“ и „Аз съм Златан“ са изборът на организаторите.
„Ботев“ е двучасов епос, финансиран от доброволни зрителски дарения и копродуциран от БНТ, се съсредоточава върху големия подвиг и саможертвата на великия българин, но разказва и слабо известни факти от биографията му, което позволява да видим обикновения човек зад обществената фигура. Заснет на фона на реални исторически локации, филмът черпи вдъхновение от съдбоносния момент, когато, само две години преди Освобождението, група млади революционери се събират на румънска земя с обещанието да отдадат животите си за поробената родина, предвождани от един поет, вестникар и учител, избрал да захвърли перото и да пожертва най-скъпото си в името на патриотичния идеал.
 
„Аз съм Златан“ е екранизиран по едноименната автобиографична книга "Jag aer Zlatan Ibrahimovic" (2011 г.) на шведския футболист Златан Ибрахимович и шведския журналист Давид Лагеркранц. Син на имигранти от Балканите, роденият в Швеция през 1981 г. Златан Ибрахимович се превръща - след трудно детство - в национална футболна легенда за няколко десетилетия.
От общината са подготвили изненада и за най-малките фенове на седмото изкуство с филм-анимация, който ще се прожектира в зрителната зала на читалището.
 
Храмовия празник на Кукленския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ започва на Петровден 29 юни със Света литургия от 7:00 ч. На следващия ден е Събор на дванадесетте Апостоли, ще бъдат отслужени сутрешна литургия и празнична вечерня в храма.
 
На 01 юли в 8:00 часа започва празнична утринна литургия с литийно шествие до Аязмото.
 
На 2 и 3 юли, централният площад в Куклен ще се превърне в арена на двудневна фиеста. Миналата година заради пандемичните мерки се отложиха честванията по случай 20- годишният юбилей на Община Куклен, но тази година общинската администрация ще се реваншира като постави началото на Регионален събор“Куклен фест“. Градусът на настроението ще вдигат популярни самодейни и професионални оркестри. В съботната вечер хорото ще завият музикантите от оркестър „Орфей“.
 
Родовите събори на селата от община Куклен Руен, Гълъбово, Добралък и Цар Калоян са през месец юли и август. В Цар Калоян събора ще започне на 7 юли с курбан на параклиса„Св. Неделя“ по обяд.
 
На 9 юли е предвидена музикална програма в центъра на с. Цар Калоян. По време на ежегодните празници, които са традиция и се празнуват по различно време във всяко село се наблюдава тенденция към възраждане и обновяване на отдавнашни ритуали и традиции. На съборите могат да се видят традиционни български носии, звучат неповторими родопски песни, вият се кръшни хора. Срещат се и празнуват хора от различни населени места.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина