Наближава празникът на манастира “Св.Св. Козма и Дамян“ край Куклен

Автор: Plovdiv Now 16617
Наближава празникът на манастира “Св.Св. Козма и Дамян“ край Куклен

Наближава храмовият празник на манастира Св.Св. Козма и Дамян, който ще се отбележи в два поредни дни - на 31 октомври и 1 ноември. За желаещите да го посетята и да присъстват на литургиите ще има организиран транспорт.

За празничната вечерня на 31 октомври /събота/ автобусът тръгва в 17.00 часа от паркинга до сградата на Община Куклен.
В празничния ден на 1 ноември/неделя/ автобусът тръгва в 8.30 часа отново от същото място.

Светата обител е разположена е на 4 километра югозападно от град Куклен и на около 15 километра западно от Асеновград. Разположен е в живописните гънки на дела Чернатица от Западните Родопи.

Построен е до извор с лековита вода. Лечебните свойства на тази вода са били познати още от времето на древните траки. Народното име на манастира е „Свети Врач“. Посветен е на светите лечители Козма и Дамян. В манастира се пази като ценна реликва ръката на Свети Козма. Към манастира има и малка църква, за която се смята, че е една от най-старите християнски църкви в България.

Няма единно становище кога точно е възникнал манастирът „Свети свети Козма и Дамян“. За първи път за него се споменава още през ХІ век в един документ за имотите на Бачковския манастир. Според някои изследователи духовната обител е построена от грузинските братя Григорий и Абасий Бакуриани – основатели на Бачковския манастир.

Най-разпространената теза е, че Кукленският манастир е основан по време на Втората българска държава (XII-XIV в.) около целебен извор. Аязмото е било познато и на древните траки, водите на което според преданията церят лудост. По време на царуването на цар Иван Александър (1341 – 1371 г.), манастирът е известен с книжовната си школа и културното си влияние.

През османското владичество сградата е разрушавана и съграждана на два пъти.

В края на ХVІІ и началото на ХVІІІ в. светата обител е възстановена с помощта на родолюбиви българи от Пловдивско. Понастоящем манастирът е действащ женски. Храмовият празник се чества на 1 юли и на 1 ноември, когато се почита паметта на свети свети Козма и Дамян. За празник на манастира, както и на гр. Куклен, се смята и Петровден (29 юни). Тогава на поляните около манастира се организира голям събор, продължаващ 3 дни, като тук се стичат хора от цяла България. На храмовия празник 1 юли, от съборната църква се изнася чудотворната лечебна икона на св. Козма и Дамян и с нея се прави литийно шествие.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина