Кукленското Яврово кани на древния обичай “Вдигане на куните“

Автор: Plovdiv Now 15827
Кукленското Яврово кани на древния обичай “Вдигане на куните“
Община Куклен, Кметството на село Яврово и читалище „Пробуда 1923г." канят на традиционния и древен обичай „Вдигане на Куните”.
 
Събитието е на 27 май, събота, в селото.
 
Ето програмата:
8 часа – Тържествена литургия в храм„Рождество на Света Богородица"
9.00 часа -Празнично шествие от площада пред църквата в с. Яврово до параклиса „ Св.Никола” и пожелание до „Св.Св. Константин и Елена”
11.00 – 12.00 часа - В читалищния салон кратка програма ще изнесат гостите от:
-Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов” гр.Варна
-„Национално сдружение за социално сътрудничество и партньорство” гр. Куклен
-НЧ „Иван Вазов 1901г.”с. Добралък
17 часа - в двора пред Кметството и читалището - празничен концерт с участието на оркестър „Феникс” с худ. ръководител Атанас Батинков.
 
Празникът е традиционен за местната общност и носи белега на една древна традиция, свързана със стремежа на хората за плодородие и по-добър живот, а по-късно с християнската религия по тези места. Смесването на езически обичаи и вярвания с традициите на ортодоксалното християнство в празника още веднъж доказва желанието и стремежа на българина към запазване и съхраняване на всичко ценно в неговата духовна култура.

Описанието на древният обичай е дал самият Николай Хайтов в монографията на село Яврово. Навремето зад хоругвите, носени 
от млади момичета, са вървели пет-шестотин жители на селото, предвождани от попа и старейшините, призвани да осъществят обхождането на светите места около населеното място и да извършат молебствията за здраве и берекет.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина