Кукленското село Яврово спази обичая “Вдигане на куните”

Автор: Plovdiv Now 5966
Кукленското село Яврово спази обичая “Вдигане на куните”
Село Яврово се оживи за традиционния за селото празник “Вдигане на куните”, който всяка година е след църковния “Възнесение Господне” / Спасовден/ .
 
Хора от близо и далеч бяха дошли, за да наблюдават традиционния обичай „Вдигане на куните“. Той се изпълнява винаги след Спасовден и е свързан с извеждане на иконите от местния храм „Св. Богородица“. Хората ги носят в ръцете си и с шествие се отправят към параклис „Св. Никола“. Тази година шествието бе предвождано от гайдари от гайдарски състав „Големите гайди“. Част от включилите се в него бяха облечени в народни носии. Тази традиция спазиха отново и кметът на Яврово Любляна Ринкова, кметът на община Куклен Мария Белчева и председателят на Общински съвет-Куклен Ива Дичева.
 
След като шествието се върна обратно на центъра на селото, празникът продължи край читалището. На сцената бяха отправени приветствия към жителите и гостите на селото, последваха изяви на местни и гостуващи състави, сред които имаше и такива от Асеновград.
 
Всеки, който пожела, разгледа и изложба от плакати по филми и пиеси на Николай Хайтов. Тази година се навършват 105 години от рождението на писателя, който е родом от Яврово. Изложбата ще остане в читалището в селото около две седмици, сподели Здравец Хайтов, синът на именития писател.
 
По време на празника бе осветена и осъвременената, автоматизирана камбана на църквата в планинското село. Тя бе обновена със средства от дарители и вече ще бие всеки ден в 8 ч. сутринта и в 16 ч. следобед.
 
Благодарение на дарителската кампания, бе обособена и беседка в близост до параклис „Св. Никола“, съобщават от Общината.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина