Куклен отбеляза 3 март

Автор: Plovdiv Now 11742
Куклен отбеляза 3 март

„Днес отбелязваме 144 г. От Освобождението на България. Отдаваме почит и се прекланяме пред подвига на българските възрожденци и опълченци. Изказваме благодарност на всички чужди войни дали живота си за това днес да я има свободна България.“
Това каза в празничното си приветствие към кукленци и гостите на града кметът на Община Куклен Мария Белчева, събрали се на общоградско тържество на площада пред НЧ“ Н. Вапцаров – 1909г“, по случай националния празник Трети март.
По думите на Белчева във времена като днешните още повече трябва да си дадем сметка за стойността на свободата и грижата, която трябва да полагаме за нея.
„Днес повече от всякога трябва да проявим уважение и да оставим езика на омразата.Днес повече от всякога трябва да сме обединен народ. 
Аз съм българка. Аз съм жена. Аз съм майка. И за мен е огромна мъка, в тези тежки времена да виждам синовете и дъщерите на България да се разединяват и противопоставят едни на други. Улисани да следват чужди доктрини да забравят грижата за България. 
България можем да наричаме свободна само докато живее в сърцата и душите ни и грижата ни за нея е на първо място, преди всички останали наши убеждения.
На днешния ден си пожелавам, моля се - да ни даде Господ разум, да живеем с България в сърцата ни и обичта ни към Родината да определя решенията и действията ни", подчерта Мария Белчева.
На празника присъстваха председателят на ОбС-гр.Куклен Елена Филева, зам.кметовете на Община Куклен Христо Божинов и Гюлен Гоганов, общински съветници и представители на политически партии.
Елена Филева заяви, че 3 март е свещена дата белязала нашето освобождение, ден най-съкровен в календара на българската национална история.
„Този ден е повод да си припомним, защо трябва да сме горди, че сме българи. Днес трябва да забравим различията помежду си, да отворим сърцата си за любовта към родината, към семейството, близките и корените си.
Честванията на Националния празник Трети март започнаха с панихида отслужена от кукленското духовенство в лицето на отец Янко и отец Атанас в памет на загиналите за освобождението на България.
Венци и цветя бяха поднесени пред паметника в знак на почит към геройски загиналите герои за свободна и независима  България от партийни и обществени организации, ученици и граждани на Куклен.
Празничната програма продължи с участието на малчуганите от ДГ „Приятели“, гр. Куклен и Музикална школа „Музичко“, ученици от СУ „Отец Паисий“, гр. Куклен. Малките мажоретки от танцов състав „Кукленче“ към НЧ „Н. Вапцаров – 1909г“, гр. Куклен усмихнаха присъстващите и получиха заслужени аплодисменти.
Празника продължи с традиционен крос без възрастови ограничения, в който взеха участие 21 претенденти.
Кметът Мария Белчева връчи награди и отличия за класиралите се на първите три места. Първи пресече финалната права Георги Хаджиянев, втори се класира ПетърТерзиев, а Живко Киряков взе бронза за третото място. Награди получиха също и най-малкия и най-възрастния участник в кроса- Стилиян Милянчев на 2години и 8 месеца и Живко Киряков на 30г.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина