Крематориум в Куклен няма да се строи, съдът не разрешава

Автор: Plovdiv Now 6037
Крематориум в Куклен няма да се строи, съдът не разрешава

Крематориум в Куклен няма да се строи. Административният съд в Пловдив отмени издаденото през 2017г. от РИОСВ решение по Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за строеж на инсенератор. Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва.

Инвестиционното намерение на частна фирма постави началото на серия простести в общината преди две години. Жителите на Куклен и съседните села бяха категорично против проекта за крематориум. Протестиращите изпратиха писмо  до МОСВ, областния управител на Пловдив, директора на РИОСВ и директора на РЗИ – Пловдив, в което се казваше: „Не желаем в близост до мястото, в което живеем ние и растат децата ни, да се изгради съоръжение, предназначено за изгаряне на човешки тела и останки, съпроводено с риск от допълнително замърсяване на околната среда. Според нас то е в разрез с религиозните вярвания на общността ни”. Само няколко дни по-късно обаче  - на 29 август с.г., директорът на РИОСВ е одобрил осъществяването на инвестиционното предложение „Преустройство на склад за строителни материали в инсинератор за човешки тленни останки“ в имот № 0011382, местност „Орта хан”, в землището на Куклен, става ясно от съдебното решение.

Според магистратите в Доклада за ОВОС на крематориума са допуснати сериозни нарушения, като например че в екипа, изготвил изследването, липсва медицински специалист, лекар със специалност по хигиена/ кому­нална хигиена/трудова медицина, като по този начин не са спазени методологията и изискванията за оценка на риска. Освен това въобще не е коментиран фактът, „че дейността на крематориумите е безспорно идентифиран непред­намерен източник на устойчиви органични замърсители, нито че от дей­ността на същите се отделя и живак, съобразно както Стокхолмската конвенция”.

Съдът е счел, че инвестиционното предложение е недопустимо спрямо предвижданията на действащия Подробния устройствен план за процесната територия повдигнат при общественото обсъждане на самия Доклад за ОВОС, респективно последователно поддържан и в хода на съдебното оспорване, както и че липсва оценка на здравния риск.

Със съдебното решение, което не е окончателно, РИОСВ – Пловдив трябва да плати на община Куклен 2025 лева разноски по делото.

Решението може да бъде обжалвано пред Върхов­ния административен съд в четиринадесетдневен срок от съобщението до страни­те.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина