Кметът и хората в Куклен обсъдиха план-сметката за такса битови отпадъци за 2020

Автор: Plovdiv Now 12513
Кметът и хората в Куклен обсъдиха план-сметката за такса битови отпадъци за 2020

Обществени консултации по приемането на план-сметката за такса битови отпадъци в община Куклен за 2020 година се проведоха под ръководството на кмета Мария Белчева в края на миналата седмица.

На обсъждането бяха представени два варианта. Първото предложение е насочено към развитие на дейността и повишаване качеството на услугата, а второто предложение е по-скоро икономичен вариант, при който ще се обезпечи дейността в нейния санитарен минимум.

Първото предложение предвижда минимално вдигане на таксата с 1 промил за всички задължени лица на територията на общината. Така ще има възможност за обновяване на амортизирания машинен парк – закупуване на машина за миене на улиците и комбинирана машина за почистване.

При втория предложен от администрация вариант не се вдигат промилите на гражданите, но отпада възможността за закупуване на нова техника.

Второто предложение общинска администрация изготви след новината за поет ангажимент от страна на министъра на околната среда и водите за намаляне на предварително обявената стойност на отчисленията за тон депониран отпадък от 95лв./тон на 69 лв./тон. Това предложение още не е влязло официално в сила. Постигнатото споразумение предвижда постепенно вдигане на таксата за депониране до 95 лв./тон до 2022 г.

Основна причина за повишаването на разходите в план-сметката е таксата за отчисления по Наредба 7 от 2013г. През 2019 г. таксата бе в размер на 45лв./тон, а през 2020 г. 95лв./тон. При влизане в сила на споразумението между министъра на околната среда и НСОРБ за 2020г. отчисленията, ще са 69лв./тон, затова общинска администрация акцентира върху необходимостта от намаляне обема на депонирания отпадък.

Предложенията са достъпни на адрес: https://bit.ly/2EDbUe7.

Източник: Община Куклен

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина