Екипът на Мария Белчева, кандидат за кмет на Куклен, възроди културния живот в общината

Автор: Plovdiv Now 7165
Екипът на Мария Белчева, кандидат за кмет на Куклен, възроди културния живот в общината

Културният живот в Куклен се възроди през последните години, благодарение на усилията на екипа на кандидата на ГЕРБ за втори кметски мандат Мария Белчева, споделят жители на малката община. През последните четири години в малкия град се провеждат разнообразни културни събития, а в местния културен живот участие вземат и някои впечатляващи имена от българския театър, кино и телевизия.

През 2018 г. бе даден първия старт на възраждане на кино прожекциите в Куклен. Насред градския площад, под лятното звездно небе, се прожектират за пръв път от много години насам филмови заглавия, гастролирали по редица престижни международни фестивали. Куклен става точка от програмата на София Филм Фест. Постигнатият успех на мероприятието води до неговото повторно провеждане през лятото на 2019г.  В салона на местното читалище „Н. Вапцаров – 1909 г“ гастролират няколко театрални постановки. Читалищният салон е голям – 400 седящи места, с балкон, високи стени и тавани, широка сцена. За последните четири година на тази сцена играят артисти от ранга на Мариус Куркински, Христо Гърбов, Албена Колева и много други.

„Последния спектакъл, който се постави бе „Черното пиле“ на Мариус Куркински, а салонът бе препълнен. Имаше дори правостоящи. Представлението бе невероятно, Мариус изигра спектакъла така сякаш го прави на някоя от големите сцени в България, „ споделят присъствали на спектакъла. Читалищният салон обаче е неутопляем през зимата и на практика нефункционира от късна есен до ранна пролет. В тази връзка Мария Белчева, споделя, че общината е започнала изработването на проект за реконструкция на читалищния салон. „Това е важен ангажимент за нас, за да може да се провеждат мероприятия и през зимните месеци“, казва още Белчева. Множат се и творческите школи в общината, които ангажират малки и големи в своите дейности. Вече функциоират детски школи по пиано, рисуване и използване на различни форми на артиситична изява. Детският танцов състав „Кукленче“ ежегодно участва в международни прояви, а тази есен заминават на участие в Унгарската столица Будапеща.

„Трудно бе да се раздвижи културната сцена в община като Куклен. Основните мероприятия бяха свързани преди всичко с местните събори, а през останалото време липсваше разнообразието от мероприятия за различните вкусове и предпочитания. Освен киното и театъра успяхме да организираме няколко доста успешни изложби, както на местни творци и деца от творческите школи в Куклен, така и на гостуващи художници,“ обясни още Мария Белчева. Кандидатът за кмет на община Куклен Мария Белчева вярва, че общината има още голям потенциал, който може да развива в областта на културата. Според нея има потенциал и за провеждане на ежегоден фолклорен фестивал, насочен към популяризиране на местните и регионалани традиции.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина