Десетки икони излязоха край Куклен на празника “Вдигане на куните“

Автор: Plovdiv Now 7831
Десетки икони излязоха край Куклен на празника “Вдигане на куните“

Автор: Невена Вранчева

Десетки икони на светци бяха въздигнати в кукленското село Яврово, а поводът беше празникът на селото, който е и църковен, а именно: "Вдигане на куните". Той се проведе на 1 юни, като започна с шествие от площада пред църквата.

Събитието бе съпътствано и от интересна програма, представена от самодейните състави на община Куклен. Мястото на провеждането беше поляната пред параклиса "Св. св. Константин и Елена".

"След двудневния потоп май има нужда от добра новина" - пише читателка на Trafficnews.bg, заредена с празнично настроение. 

Древният празник „Вдигане на куните” или още познат като „Черковане”, който е описан в селищната монография на Н. Хайтов за с. Яврово, издание на БАН 1958г. Той е традиционен за местната общност и носи белега на една древна традиция, свързана със стремежа на хората за плодородие и по-добър живот, а по-късно с християнската религия по тези места.

 

По традиция празникът, който е всъщност тържествено молебствие за плодородие, се провежда през м. май, на осмия четвъртък след Великден. Молебствието започва с литургия в църквата на с. Яврово и преминава през всички свети места, параклиси и оброчища в района на селото, като се извършват различни обреди, пеят се специални песни за празника, пекат се хлябове и се приготвят различни ястия.

 Обичаят се пази от хората в с. Яврово и те продължават всяка година да извършват тържественото молебствие, но обичаят постепенно се загубва. Чрез неговото възстановяване се запазва една стара традиция, придава се нов облик и нов живот. Във възстановката на този стар празник участват и млади хора от гр. Куклен и района, за които това е възможност за нова изява, която е свързана с културно-историческите традиции на с. Яврово и на община Куклен.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина