Артисти поставят приказни представления край Куклен

Автор: Plovdiv Now 7130
Артисти поставят приказни представления край Куклен

„Шепоти от родопски приказки“ ще превърне в периода от 2 до 21 юли родопските села Добралък и Бойково в културни средища на европейски артисти - актьори, музиканти, циркови изпълнители, разказвачи на приказки, поети.

„Театър по пътя“ е пътуваща френска трупа, която и тази година поема вълнуващото пътешествие от френските планини в района на Ардеш към Родопите.

Френски, австрийски, швейцарски, немски и български артисти ще населят две родопски села - Добралък в община Куклен и Бойково в община Родопи - с театър, песен, танц, приказки и предания, преплитащи местни и чуждестранни фолклорни и съвременни форми.

Чуждестранните артисти, заедно с български колеги ще се заселят в Родопите, за да им вдъхнат нов живот чрез артистични намеси и творчески работилници. Резултатът от тяхната работа ще бъдат представленията “Шепоти”, „Пътуване през сетивата на Добралък“, „Геопоетика“, поставени сред естествената среда на природата.

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, с подкрепата на Национален фонд „Култура“и Френски институт в България.

“Шепоти” ще осъществи вълнуваща среща на артистите с местни жители от родопските села, както и с туристи от страната и чужбина.  Начална точка на представленията са родопските села Добралък (13 - 14 юли) и Бойково (20 - 21 юли).

Зрителите ще поемат по горските пътечки към приказен свят, изтъкан от музика, поезия, танц и вълшебни пейзажи. Сред естествената сценография на природни картини, публиката ще се включи във вплитането на родопски мотиви в приказката, извървяла дългия път от далечни земи до Родопите.

На 6 юли публиката може да се включи в театър на сетивата- лабиринт „Пътуване през сетивата на Добралък“. Представлението  преплита историите и спомените на жителите, свързани със село Добралък и тези на артистите. Участниците ще изследват физическата и духовна среда на село Добралък, преминавайки през инсталация – лабиринт, наситена с интензивни сетивни преживявания (слухови, визуални, осезателни, обонятелни, вкусови). Цялото село ще се превърне в сцена, а публиката ще минава индивидуално по определен маршрут, непосредствено въвлечена в театрално взаимодействие като лично приключение.

На 12 юли в село Добралък и 19 юли в село Бойково, публиката ще се потопи в магичната „Геопоетика“, създадена от Марин Арну. Представлението ще предостави  възможност за лична връзка с природата и поезията, един безкраен кръговрат, в който зрителите са главните действащи лица.

На 19 юли в село Бойково, жители и гости на село Бойково ще имат възможност да се насладят на поетично кулинарно шоу, организирано от френската компания Cricao. Поезия на вкусовете и кулинарен дизайн ще представят типични родопски ястия по нов, необичаен начин, предизвиквайки сетивните ни възприятия.

Входът за всички представления е свободен.

Професионални артисти и любители ще се включат и в интересни творчески работилници в селата Добралък и Бойково, ето какви:

Пътуване през сетивата, 2 - 6 юли 2019, село Добралък;

Разказване на приказки, 7 - 10 юли 2019, село Добралък;

Фолклорно пеене и импровизация, 7-10 юли 2019, село Добралък;

Геопоетика, 8 - 12 юли 2019, село Добралък;

Създаване на истории, 15 - 18 юли 2019, село Бойково;

Работилница за необичайни звукови инструменти и инсталации, подходяща за деца и семейства - 7 и 10 юли в село Добралък  и 17 и 18 юли 2019 в село Бойково;

Кулинарен дизайн, 16- 18 юли 2019, село Бойково.

Входът за работилниците ще се осъществява с дарение.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина