Шофьорът, убил двама на пътя край Кричим, призна вина и съжалява

Автор: Ива Модова 52288
Шофьорът, убил двама на пътя край Кричим, призна вина и съжалява

35-годишният Владимир Наумов, който причини жестоката катастрофа с две жертви на пътя Девин – Кричим, изцяло призна вината си пред Окръжен съд днес.

Припомняме, че инцидентът стана на пътя Девин – Кричим, минути след 18:30 часа на 27 юли миналата година. Мелето е предизвикано от водач на лек автомобил Ауди – 35-годишният Владимир, пътувал към Девин. Поради несъобразена с пътния участък скорост е пропуснал завой, навлязъл в насрещното и се е ударил челно в кемпер.

На място загива 66-годишен пътник в кемпера, а 57-годишният водач бе откаран в тежко състояние в болница, където по-късно почива. Неждет Рашидов и Давид Тисовски са били приятели и страстни рибари.

Във фаталният ден те били до язовирната стена с кемпера на Тисовски. Именно той е бил зад волана при катастрофата.

По време на разпоредителното заседание Владимир изцяло призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. Той изказа съболезнования на близките на починалите Неждет Рашидов и Давид Тисовски.

„Съжалявам толкова много. Само ако можех да върна времето назад. Ако можех, същият ден нямаше да седна зад волана. Не съм го искал”, през сълзи заяви 35-годишният мъж. Той допълни, че в онзи фатален ден е разбил три семейства – тези на починалите и своето.

В залата днес бяха и всички наследници на Неждет Рашидов и Давид Тисовски. Припомняме, че заради липсата на внучката на Тисовски, делото преди месец бе отложено.

Тогава в залата стана ясно, че Владимир многократно е бил наказван по Закона за движение по пътищата. 

Още днес 35-годишният мъж ще получи присъда. Той призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт, искайки делото да протече по съкратената процедура.

По време на пледоарията си, прокурорът по делото поиска изменение на правната квалификация. В обвинението е записано, че Наумов е причинил смърт на повече от едно лице в ПТП.

„Налице са обаче доказателства, че Владимир Научмов се е опитал да помогне на Неждет Рашидов и Давид Тисовски. Има данни, че е правил сърдечен масаж на по-тежко ранения. Пред на горното, в случая е възможно да се измени квалификацията, а именно в член 343 А - „Ако след причиняване на ПТП деецът след деянието е направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия или на пострадалите”. И все пак ако го признаете за виновен по така повдигнатото обвинение, ще настоявам за ефективна присъда в размер на 5 години, като са взети предвид смекчаващите и отекчаващите вината обстоятелства. Налице е превес на смекчаващите. Наумов е семеен, работещ, неосъждан, признал вина и е съдействал. Налице са и отекчаващи факти – множеството нарушения на Наумов по ЗДвП в един кратък период от време. По време на инцидентът той се е движил с три пъти почти по-висока скорост от позволената. Три камери са документирали действията му пред фаталния сблъсък. Владимир е изпреварвал на непозволено за това мспто, а именно до язовирната стена”, каза прокурор Костадин Паскалев. Той поиска и алтернативно наказание, ако съда намери ли, че са налице предпоставки за изменение на квалификацията на деянието.

„За генералната и лична превенция, за мен най-подходяща присъда ще е в рамките на средния размер. Заради по-лекото наказание предвидено в НК за член 343 А, присъдата следва да се изтърпи фиктивно. Настоявам за 3 години условно. Ще настоявам и за отнемане на книжката в максимален период от време”, допълни наблюдаващият прокурор.

За наказание лишаване от свобода настояха и представителите на двете почернени семейства.

Адвокат Трайчо Иванов подчерта, че не три семейства са разбити, а много повече.

„Според вещите лица Нумов се е движил със 115 км/ч. От снимките обаче може да се заключи, че скоростта е била много повече. Забележете поведението преди сблъсъка – с бясна скорост изпреварва кола на участък с две непрекъснати линии. С мои приятели математици изчислихме, че ако язовирната стена се спука при евентуален инцидент, породен от подобно шофиране, то Пловдив ще е под 6 метра вода. Освен всичко казано, трябва да се вземе предвид и справката от МВР, която е 7 страници, за нарушенията на Наумов зад волана. Той е санкциониран над 20 пъти. Настояваме с колегите за 8 години затвор и максимален срок за отнемане на свидетелството за правоуправление”, заяви адвокат Иванов.

За изменение на правната квалификация настояха и защитниците на Владимир Наумов. Адвокат Вълчев и адвокат Ганчо Толев поискаха по-лека присъда за 35-годишния мъж.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина