Шофьор от Кричим осъди полицията, която го хвана дрогиран

Автор: Plovdiv Now 233111
Шофьор от Кричим осъди полицията, която го хвана дрогиран

Автор: Наталия Грозева

Жител на Кричим,  недоволен от наложената му глоба, осъди пловдивската полиция. При полицейска проверка той е отказал да бъде тестван с  Драг чек, като сам е казал, че е употребил марихуана. Така МВР му налага глоба от на 2000лв. и му взимат книжката за срок от 24 месеца. Вместо да изтърпи наложеното наказание, той реши да обжалва, защото според него е санкциониран незаконно.

Миналата година  жалбоподателят е спрян от полицейски патрул за проверка в Кричим. Водачът на автомобила с марка “Лада Нива” не носил шофьорска книжка в себе си . Въпреки че за нарушението му била наложена глоба от 10 лева, мъжа получава указание от униформените да отиде до дома си и да донесе книжката си по-късно. Когато пристига в районното управление, полицията му предлага да бъде тестван за употреба на наркотични вещества, но той отказва, като заявява сам, че преди малко е пушил марихуана. Така МВР налага санкция за отказа на водача, като за това законът предвижда глоба от 2000лв. и взимане на книжката за срок от 24 месеца, пише trafficnews.bg.

Според решението на съда са налице достатъчно доказателства относно първото нарушение, тъй като законът урежда задължението на водачите да не управляват автомобилите след употреба на наркотични вещества. Същевременно установяването на това нарушение изисква тестване на лицето на място, непосредствено след спирането му за полицейска проверка. Техническите средства от този вид следва да се употребяват само при определени атмосферни условия, за да дадат верен резултат, поради което и не следва да се излагат на екстремно ниски, респективно високи температури. В такива случаи, обаче, водачът следва да бъде отведен незабавно от полицейските служители в съответното районно, където да бъде веднага тестван. В конкретния казус това не е сторено, като на шофьора на ладата е дадена възможност да се придвижва свободно и без надзора на полицейски служители в рамките на около един час и едва след това, вече в полицейското управление, му е предложено да бъде тестван. Още повече, че към момента на последното действие няма доказателства, че мъжът е управлявал автомобил, доколкото никой от разпитаните свидетели не знае как се е придвижил от дома си до управлението, където е отказал теста.

Тоест неправилно лицето е било наказано, защото не е тествано на мястото, на което е спрян. Така след разглеждането на казуса в районен съд-Пловдив, магистратите отмениха наложено административно наказание  в размер на 2000лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 24 месеца. Освен това, МВР трябва да заплати на шофьора сумата от 300 лева, представляваща направени по делото разноски за адвокатско възнаграждение. Потвърдена бе глобата от 10 лева, заради това, че мъжът е бил без документи за самоличност.

Решението подлежи на обжалване пред ПАС в 14 дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина