Готови сме да съдействаме с каквото можем, но от тук нататък Община Кричим трябва да вземе решение как да процедира, защото тя е собственик на напоителния канал. Това заяви областният управител Дани Каназирева пред жителите на града, които с подписка настояват спреният канал да бъде пуснат, за да напояват личните си стопанства. 

На срещата с гражданите присъстваха и кметът на общината Атанас Калчев, представители на Общинския съвет, експерти от областна администрация, директорите на Басейнова дирекция и Напоителни системи, които предложиха вариантите за решаване на проблема.

Според Каназирева каналът съществува от 80 години с множество въпросителни и няма как гражданите да носят отговорност за действията или бездействията на институциите далеч назад в годините.

Експертите предложиха на община Кричим да подаде заявление в Басейнова дирекция за пускане на канала, докато се реши изцяло проблемът. Другата предложена  опция е гражданите да учредят сдружение и като юридическо лице да подадат заявление за водовземане в Басейнова дирекция, при което общината, респективно ОбС,  трябва да им предостави правото на ползване върху канала.

Кметът обаче обясни, че предстои асфалтиране на улиците по европроект, което ще наложи да бъде прекъснато захранването от канала с вода за напояване на имотите  на хората, живеещи в тези участъци. Това предизвика отново недоволството на част от присъстващите. Те настояват за цялостно решение на проблема.

„Това, което ни интересува като Областна управа, е местната власт така да реши проблема, че да осигури вода за напояване на хората, без рискове за инфраструктурните проекти, които Община Кричим реализира. В едната част, където този канал не пречи на инфраструктурните проекти, има съдействието на държавните институции дейността му са бъде възстановена, след подаване на заявление до Басейнова дирекция", обясни Каназирева.

По думите и в другата част, където съществува риск водата да повреди направеното от община Кричим по проекта за асфалтиране на улиците,  местната управа трябва да намери техническо решение, за да бъдат захранени съответните имоти, без да се залива пътната инфраструктура и да бъде осигурена вода за напояване на хората.

Тя допълни, че  притесненията на Областна администрация и отговорните институции са, че ако не бъде възстановена дейността на канала, хората ще започнат да използват питейна вода за напояване на имотите си, което е разпиляване на изключително ценен ресурс.

„Не един сигнал сме получили за квартал „Крайречен“, където масово се пилее вода, без да се отчита, и всички ние останалите плащаме след това. Ще следим казуса отблизо, а жителите на Кричим имат нашата пълна институционална подкрепа. Решаването на казуса е в правомощията на местната власт, която също има нашето съдействие.“, коментира още Дани Каназирева.