От днес: Измервателна станция на река Въча показва колко вода има в коритото

Автор: Plovdiv Now 7092
От днес: Измервателна станция на река Въча показва колко вода има в коритото

Измервателна станция на река Въча от днес осигурява в реално време публичен достъп и информация за количеството вода в коритото. Апаратурата е осигурена със съдействието на Областния управител Дани Каназирева въз основа на договор за техническа помощ между НЕК ЕАД, предприятие ВЕЦ и НИМХ. Целта е осигуряване ежечасно на обществен достъп до реалното,  водно количество в коритото на р. Въча, необходимо за нормалното функциониране на водния обект.

„С пускането днес на измервателната станция решаваме един път завинаги проблема с контрола, относно това, дали се изпуска като количества вода гарантираният екологичен минимум от 1,8 куб. метра в секунда, както надолу по реката, така и в по-горната част между измервателното устройство и язовир Кричим. Това е трябвало далеч в годините назад да се случи, защото много пъти не е осигуряван нормативно установения минимум вода и се е стигало до засушаване, а в някои случаи и до пълно изсъхване на участъци от реката. Благодаря на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за подкрепата, както и на ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология. Спазих обещанието си, както към неправителствените организации, така и към всички граждани, чиято кауза е опазване на рибните ресурси и околната среда“, коментира Каназирева.

Тя допълни, че самата реализация на идеята се е забавила поради епидемията от К-19, но крайният резултат е налице.

От неправителствените организации благодариха за бързата реакция  и ангажираността на областният управител към  решаването на проблема.

„На тази площадка идваха министри, заместник-министри, имаше редица срещи, припомни кметът на Кричим.

Графиките и данните от измервателната станция  могат да се следят в реално време на сайта на НИМХ и на страницата на Областна администрация, които ще бъдат публикувани до края на деня.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина