Областният управител пристига в Кричим, ще се среща с хората

Автор: Plovdiv Now 10911
Областният управител пристига в Кричим, ще се среща с хората

Областният управител Дани Каназирева ще се срещне утре с граждани на Кричим, които са направили подписка /от над 300 души/, свързана с проблема със спрения напоителния канал “Света Марина“ и невъзможността  да използват вода за напояване на земеделските им земи и лични стопанства. Съоръжението е спряно поради неизпълнение на съответните предписания по Закона за водите.

Проблемът засяга повече от половината жители на Кричим и предизвика огромно обществено недоволство.

На срещата ще присъстват директорите на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район"и Напоителни системи, кметът на Община Кричим и граждани.

Отделно от това,  областният управител, ще обсъди идеята на Министерството на околната среда и водите  за коригиране на графика за изпускане на ВЕЦ-овете на сега установените 5 кубични метра в секунда до екологичния минимум - 1,8 кубични метра в секунда. За своето намерение Екоминистерството е изпратило  писма до Областна администрация  и до редица институции.

Мотивът е, че вече са изградени прагове на река Въча, с което се решава проблемът с питейната вода в района.

“ Ако това се случи обаче, ще стигнем отново до пресушаване на реката и с проблеми с ихтиофауната, тъй като ВЕЦ-овете нямат техническата възможност за изпускане на по-малко количество от 5 кубични метра в секунда. Докато този технически проблем не се реши, не трябва да се поемат рискове, коментира Дани Каназирева.

Областна администрация  ще изпрати становище до министъра на МОСВ.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина