Модернизираха ВЕЦ-Въча с 10 млн. лв.

Автор: Plovdiv Now 6308
Модернизираха ВЕЦ-Въча с 10 млн. лв.

Националната електрическа компания завърши рехабилитацията на ВЕЦ „Въча 1“ край Кричим. Това значително удължава живота и подобрява надеждността на централата.

Водноелектрическата централа „Въча 1“ е деривационна централа с мощност 14MW и е част от най-долното стъпало на хидроенергийната каскада Доспат – Въча.

Стойността на завършения 5-годишен период на модернизация е 9 млн. и 600 хил. лева, като финансирането е поето от Международния фонд „Козлодуй“ и средства на Националната електрическа компания. 

Рехабилитацията обхваща модернизация и обмяна на оборудване на откритата разпределителна уредба от 110 киловолта. Един от четирите хидроагрегати е подменен изцяло, а други два са с вече модернизирани турбини, както са подновени изцяло и целите системи за управление на ВЕЦ „Въча 1“.

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания Мартин Георгиев разкрива как влияе рехабилитацията върху дейността на централата. „Цялостно удължава живота и надеждността на централата. Подпомага много интеграцията на възобновяеми източници“.

Рехабилитацията удължава значително живота на централата и нейната надеждност, тъй като тя има много важна роля за функционирането на енергийната система у нас и за балансирането й. Подпомага много интеграцията на възобновяеми енергийни източници и съответно декарбонизацията на енергетиката.

„Този начин на добив на енергия е най-устойчивият, а и най-модерните тенденции напоследък са тъкмо за развитие на хидроенергия – изтъкна Мартин Георгиев.

Тази година ВЕЦ „Въча 1“ отбелязва своята 90-та годишнина и все още играе важна роля в енергийната сигурност на региона.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина