Кричимският манастир празнува днес

Автор: Plovdiv Now 13300
Кричимският манастир празнува днес

Кричимският манастир „Рождество Богородично“ е български мъжки православен манастир в околностите на град Кричим, България. Обителта има празник днес, на Малка Богородица, когато се почита раждането на Божията майка.

Предполага се, че манастирът е основан през ІХ-Х или през ХІІІ век. При потушаването на Априлското въстание (1876 г.) е опожарен. Възобновен е през 20 век (1932 г.), а от 2006 година е действащ.

В дворът му е съхранена голяма каменна плоча от чешма с надпис разделен в две части с кръст носен от два птицеобразни змея. Горният надпис гласи: „От богохран(имото) село Бата(к), Вело, Гено, Тено, Анас(тас), Дело“, а долния: „Изволением отца и поспешением сина и совершением (светаго духа), направи се сия чешма в лето 1592 со ктитор Илия при игумена Онуфрия. Бог да прости“. Това е и най-старата ктиторска чешма установена в България.[3] Както и най-старото упоменаване на град Батак.

Манастирът представлява комплекс от еднокорабна и едноапсидна черква, жилищна сграда и красива каменна чешма. В миналото е имал два метоха: в гр. Кричим и в с. Козарско.

Манастирът е обявен за паметник на културата.

Кметът на Кричим - Атанас Калчев, поздрави своите съграждани с днешния голям християнски празник Рождество Богородично. Ето какво написа той:

На 8 септември православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето!
 
Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество, наречен още от народа ни „Малка Богородица” – един от големите празници в годишния кръг.
 
Днес също е и празника на Кричимския манастир “Рождество Богородично”, манастира на Божията майка от който по молитвите на йеромонах Антим, Света Богородица закриля града ни!
 
Светъл и благословен празник!
Честит празник на всички именици!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина