Кметът на Кричим с въпрос към министъра: Как ще се процедира при евентуалното отваряне на пазарите

Автор: Plovdiv Now 28390
Кметът на Кричим с въпрос към министъра: Как ще се процедира при евентуалното отваряне на пазарите

Кметът на Кричим Атанас Калчев в свое изявление задава основателни въпроси по повод отварянето на пазарите след празниците и по-точно - как ще се процедира с възрастните хора, били те търговци или клиенти.

Ето какво казва кметът:

В качеството ми на кмет на община Кричим съм изпратил предложение за запитване от Националното сдружение на общините в Република България ( НСОРБ ) до Министъра на здравеопазването на Р България как ще се процедира при евентуалното отваряне на пазарите след празниците.

На тях ще присъстват, за да продават земеделската си продукция, граждани и на възраст над 60 години. За да продават ефективно продукцията си, същите следва да я предлагат през целия работен ден на пазара, а техни купувачи следва да бъдат и лица под 60-годишна възраст.

При това положение би се стигнало до противоречие между мерките за социална дистанция, въведени със Заповед № РД-01-143/20.03.2020г. на Министъра на Здравеопазването на РБ, от една страна, според която е регламентиран различен период от време за обслужване на възрастните хора в търговските обекти (пазарите като цяло стават търговски обекти), именно поради необходимостта да не се осъществява пряк контакт между тях и по-младите и социално активни граждани, и мерките, регламентирани със Заповед № РД-01-179/06.04.2020г. на Министъра на Здравеопазването.

Отправих запитването, не защото искам да прехвърлям отговорности, а защото проблемът и решението за него са от важно значение: приоритет да бъде създаването на възможност за функциониране на кооперативен/фермерски, общински пазари, чийто икономически ефект дори не е доказан и едва ли може да се очаква, че би бил в особено значим размер, или приоритет следва да се даде преди всичко опазване здравето на хората, включително и на тези над 60-годишна възраст, които са по-уязвимата част от населението, но са и голяма част от тези, които биха ползвали услугите на тези пазари, веднъж като търговци и втори път като клиенти.

Кое да бъде първи и кое втори приоритет, защото едновременно неминуемо ще се стигне до критична неуправляема ситуация?

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина