Кметът на Кричим припомни историята на Иванковото кале и крепостта

Автор: Plovdiv Now 12350
Кметът на Кричим припомни историята на Иванковото кале и крепостта
Кметът на Кричим Атанас Калчев припомни с публикация на фейсбук страницата си историята на Иванковото кале и крепостта.
 
Боляринът Иванко е родственик на двамата братя, поставили началото на династията Асеневци - Асен и Петър.
 
От византийските източници, от нашите летописци, възрожденски изследователи на историята ни и други, които търсят истината в историята ни информацията за него, достигнала до нас, е доста оскъдна и противоречива.
 
След убийството на Асен, Иванко успява да избяга в Константинопол, където е приет.
 
Братът на Асен - Петър, който по време на убийството не е в столицата, се връща и обсажда Търново, заедно с най-малкия от братята Асеневци - Калоян. Иванко иска помощ от императора в Константинопол - Алексий III Ангел. Петър влиза в Търново и отново взима престола. Няколко месеца по-късно той също е убит при заговор и владетел става най-малкия от Асеневци - Калоян.
 
Самият Иванко е приет в столицата на Византия с почести от императора, който му дава името си - Алексий и го назначава за управител на Пловдив и областта. От крепоста Кричим, където е и сгоден за внучката на императора - Теодора, той управлява пловдивска област. В дейноста си като управител на Пловдивска област, Иванко е определен като властолюбец, той също така разколебава и влиятелните си и мощни византийски покровители, като класически предател. Той събира войска само от българи, възстановява крепостите и се откъсва от византийското влияние. Срещу Иванко са изпратени войски, които той успява да разбие и пленява военачалника Мануил Камица и го изпраща като пленник на Калоян. Иванко завзема и цялата област на Родопите, като избира за своя столица именно Кричим.
 
 
През 1200 година, отцепника Иванко е подмамен от византийския император, като приемат условията да бъдат признати владенията му чрез златен печат известен, като хрисовул, да изпратят годеницата му Теодора, и да получи клетва от императора, че няма да му стори нищо лошо. Иванко тръгва от Кричим, при срещата той е заловен и окован. Не е ясно дали е убит веднага, или умира в тъмница. Това е краят на неговото самостоятелно владение. Цар Калоян поставя на мястото на Иванко за управител на областите Алексий Слав.
 
Крепостта над Кричим е важна стратегическа крепост, както тези край Асеновград и Пещера държали входовете към Родопите. Борбите за крепостта продължили от възкачването на престола на цар Асен I, чак до управлението на цар Иван Асен II, който окончателно я завладява и присъединява към пределите на България.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина