Кметът на Кричим: Гарантирам, че нито един съществуващ проблем в града ни не е пропуснат

Автор: Plovdiv Now 7648
Кметът на Кричим: Гарантирам, че нито един съществуващ проблем в града ни не е пропуснат

Кметът на община Кричим Атанас Калчев излиза с коментар в социалните мрежи относно законното разходване на финансови средства в края на управленския мандат. Ето какво гласи изявлението"

"С този пост искам да се обърна към всички вас с един апел – нека да не се използва ситуацията с предстоящите местни избори през есента и да завалят всякакви искания и претенции към кмета и общинската администрация, та даже за някои от тях никога да не е поставян проблема пред общината.

Провокиран съм да отправя този апел, тъй като в по-голямата си част исканията, които се поставят в края на настоящия мандат от някои мои съграждани или групи от тях, изискват разходване на сериозни финансови средства. Започва да се претендира, че някъде нещо не е направено и група граждани сега са го видели, и искат веднага да бъде направено и т.н.

Разбирам, че никой не е длъжен да познава законите, ако това не му е сфера на трудова дейност, но незнанието не е оправдание. Затова искам да обърна внимание, че в края на изборен мандат не само кметът, но и общинският съвет са длъжни да се съобразяват и да спазват някои ограничения, които произтичат именно от националното законодателство. Годишният бюджет на всяка община се приема в началото на календарната година по реда и съгласно изискванията на Закона за публичните финанси и именно тогава се залагат и ангажиментите за разходите и техните размери.

Това, което не е планувано и не е осигурен финансов ресурс към онзи момент, много трудно през годината би могло да се осигури и обезпечи. Недопустимо е по смисъла на закона да се предвижда разход, за който не е осигурен финансов ресурс. Всички финансови задължения, които се поемат от името и за сметка на общината с решение на общинския съвет, са вече общински дълг. А в края на мандата дори и общинският съвет няма право да взема такива решения, които касаят бъдещи задължения на общината, т.е. встъпване в общински дълг.

Именно поради тези мотиви, апелирам да не се използва ситуацията преди местни избори и да се отправят искания, които на практика няма как да бъдат изпълнени сега и веднага – било защото се изискват сериозни финанси, които не са предвиждани в бюджета на общината, било защото са налице някои законови ограничения както за кмета, така и за общинския съвет.

Осъзнавам, че всяка община е като един дом и както във всеки дом винаги има нещо, което още трябва да се направи или поправи, за да стане по-хубаво и по-уютно, но винаги всичко е свързано с разходи, които трябва разумно да се планират и разходват по приоритети.

Гарантирам, че нито един съществуващ проблем в града ни не е пропуснат и рано или късно ще бъде разрешен, но поетапно, защото финансовите възможности на общината не са безгранични. Чувствах се длъжен да споделя всичко това с вас, защото съм убеден, че ще бъда правилно разбран", завършва изявлението си кметът.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина