Година след краха на шивашка фирма с цехове в Кричим и Раковски: Служителите – все още без заплати

Автор: Деница Лещева 15194
Година след краха на шивашка фирма с цехове в Кричим и Раковски: Служителите – все още без заплати

Производството по несъстоятелност на фирмата "Тренд фешън текстил" вече е към края си, информират бивши служители на предприятието. То стартира с решение на Пловдивския окръжен съд от 7 ноември, а исковата молба бе подадена от работодателя. От развоя на събитията зависи дали над 260 служители на предприятието в Раковски и Кричим да потърсят обезщетенията си от Фонда за гарантирани вземания при несъстоятелност на работодателя.

Към момента обаче институциите не оказват необходимото съдействие, твърдят бивши шивачки от цеха в Раковски. Припомняме, че те останаха без работа в началото на април миналата година, когато целият персонал бе пуснат в "платен престой" за неопределен период от време. 

Съгласно нармативната уредба, работодателят има право да предостави платеният годишен отпуск на служителите си без тяхно съгласие, когато е обявил престой повече от 5 дни. Шивачките обаче така и не получиха второ нареждане.

Паралелно с това те бяха поканени да попълнят заявление за прекратяване на трудовия договор от страна на служителя поради неизплащане или забавяне на изплащането на трудовото възнаграждение. 

Година по-късно заплатите на служителите все още не са преведени. Някои от тях се обърнаха към вас с отворено писмо. Публикуваме го без редакторска намеса:

Обръщам се към вас с надеждата за помощ и подкрепа към бившите служители на Тренд Фешън Текстил ЕООД. Помогнете ни да защитим гражданските си права и да активираме институциите, за един положителен резултат. Институциите не ни помагат по никаквъв начин. Все още не сме взели заплатите, които фирмата ни дължи и за момента не се вижда изход от ситуацията. Делото по несъстоятелност тръгна миналата година и ноември месец съдът обяви несъстоятелността на фирмата. Трябваше да бъдем уведомени, това не се случи разбира се.

Съдът е принудил синдика да предаде документите. Няма информация дали са налични. Не желая ние като работници да бъдем изнудвани едва ли не, да плащаме съдебни разходи по делото. ЧАКАМЕ СИ ПАРИТЕ ОТ ФОНД ГВРС КЪМ НОИ, а не от ликвидно имущество на фирмата. На нас работниците ни е нужен просто един документ. Това е справка за размера на начислените и неизплатени трудови възнаграждения и парични обезщетения.

ТАКАВА НЕ СМЕ ПОЛУЧИЛИ! Делото в момента е спряно, защото разноските не са платени. Не знаем дали нашите документи са представени или не. Никой не ни дава информация. Ние като служители сме работили за тези пари, плащали сме осигуровки!

В крайна сметка не можем да се възползваме от правото си на парично обезщетение от държавата, защото институциите не ни съдействат и от наша гледна точка не си вършат работата! Защо плащаме осигуровки тогава? За нашите документи(на работниците) има и други институции(освен съда), които могат да вземат документите(НАП, НОИ, Инспекция по труда). МОЛЯ ВИ ЗА ПОМОЩ, за да задействаме процеса и да си вземем документите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина