12-годишният Георги от Кричим мечтае да кара колело и да играе, да му дадем този шанс!

Автор: Plovdiv Now 23901
12-годишният Георги от Кричим мечтае да кара колело и да играе, да му дадем този шанс!

12-годишният Георги мечтае да кара колело и да играе, но без операция детето няма никакъв шанс за нормален живот. Интервенцията струва 40 000 евро, които са непосилни за самотната майка на момчето.

Адски болки при всяка стъпка и патерици - това е ежедневието от известно време на 12-годишния Георги Атанасов от Кричим. Той расте малко по-бързо от нормалнотои това е причината бедрените му кости да не издържат на темпото и на натоварването, което трябва да носят. Започнало е приплъзване на растежната зона, довело до изкривяване на бедрената шийка и на двата крака, а левият крак е изостанал в растежа.

Статистиката сочи, че от това състояние страдат предимно момченцата. Разболяват се 10,8% от 100 000. Не е ясно какво причинява болестта. Може да са бушуващите хормони в пубертета или пък бързият растеж на детето. Така описана на обикновен език, диагнозата  „Епифизиолиза” звучи някак суховато.

За 12-годишното момченце обаче зад всяка дума се крие огромна болка, която то трябва да понася ежедневно и ежеминутно, разказва майка му Евелина Атанасова. Преди две години тя е загубила съпруга си, загинал в автомобилна катастрофа. Микробусът му е бил изблъскан от тир на пътя от Пловдив за Индустриална зона „Стряма” и Стоян Атанасов загинал намясто.

Оттогава Евелина се бори сама за своето и на сина си оцеляване, за спасяване на малкия семеен бизнес и за запазване неопетнена паметта на Стоян. Тя едва се съвзела след жестоката загуба, когато я сполетяла болестта на сина й Георги.

„Жорко е едно прекрасно дете, което мечтае отново да ходи без патерици, да може да тича, да кара колело, да играе на топка с връстниците си. Мечтае да живее без болка. Мечтае да ходи на училище, а не по болници”, казва през сълзи младата майка.

Ето как е изглеждал Георги, преди болестта:

Синът й е заплашен от пълна инвалидизация, ако не бъде предприета нужната операция. След консултация с лекари у нас Евелина взела решение да потърси мнение и на колегите им от Турция. Жорко е бил на преглед в Истанбул при проф. д-р Салих Марангьоз, който след ЯМР поставил диагнозата „Двустранна епифизиолиза на бедрена глава” и препоръчал да се направи операция и отляво, и отдясно с „ин-ситу” фиксация с винтове. След като болката отшуми и физата се затвори, ще бъде насрочена корективна остеотомия вляво, за да се коригира деформацията и да може детето да продължи да ходи.

За да има шансове синът й за нормален живот, Евелина трябва да събере спешно 40 000 евро, каквато е офертата на клиниката в Истанбул. „Тази сума е непосилна за мен и съм принудена да моля за помощ. Знам и вярвам, че у нас има добри хора, които биха помогнали на сина ми”, се надява самотната майка. Тя е разкрила дарителска банкова сметка на името на детето си в Райфайзен банк.

Дарителската сметка е в евро и е на името на Георги Стоянов Атанасов:

РайфайзенБанк

IBAN

BG03RZBB91551010805299

BIC

RZBBBGSF

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина