Жителите на Клисура без достъп до аптека в града, в който живеят

Автор: Plovdiv Now 9075
Жителите на Клисура без достъп до аптека в града, в който живеят

Без достъп до аптека в собствения си град - така живеят малко повече от 1 000 души в град Клисура. Местното население се състои предимно от възрастни и трудноподвижни хора, както и семейства с малки деца, пише Karlovopress.com. Децата боледуват често, а мнозина от възрастните са на животоподдържащи лекарства. 

Според кметицата на града Генка Тодорова държавата трябва да дотира малките населени места, които са откъснати от спешна медицинска помощ и достъп до лекарства. Тя отправи апел към увравляващите чрез националните медии. Тодорова отбеляза също, че община Клисура има готовност да предостави безвъзмездно общинско помещение за отваряне на аптека. Желаещи да го изоплзват обаче няма. 

Най-близката аптека се намира в село Розино. Нуждаещите се от лекарства разчитат на свои съграждани, които често пътуват до Карлово, да ги снабдяват с лекарства. 
 
Според фармацевтичния съюз причината в повечето малки населени места да няма аптеки е, че регионите са непривлекателни. Таксите за откриване на обект са по-ниски, но по-малко са и живеещите. За да се реши проблемът, фармацевтичният съюз е предложил на Здравната каса да изготви стимули за откриване на аптеки в неблагоприятните райони, такива каквито вече има за лекарските практики.
 
В някои от големите градове пък няма действаща денонощна аптека. Сред тях са Карлово, Лъки, Трявна и дори областният град Бургас.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина