Земеделският министър и малките кметове подписаха споразумение на събора в Калофер

Автор: Plovdiv Now 3781
Земеделският министър и малките кметове подписаха споразумение на събора в Калофер

 

17-ят национален събор „Да запазим българското“ беше официално открит днес на „Паниците“ край Калофер от кмета на града Румен Стоянов. Той благодари на хората, които 17 години помагат тази животинска фиеста с български породи да се случва, съобщава Подбалкански новинар.

„17 години традиция, 17 години българщина, защото с българските автохтонни породи се носят гените на този народ, носят се през времето, носят се в бъдещето и носят традициите, които ние сме длъжни да запазим. България има страхотен генофонд на животни, които ние сме длъжни да пазим. Всички модерни, съвременни породи трябва да имат гени. А тези гени идват от времето и носят като че ли характера и устойчивостта на българина“, каза от сцената служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Министър Гечев и Румен Стоянов като председател на Сдружението на кметовете на малките населени места подписаха важно споразумение. Инициативата е на двамата, като министърът подчерта, че това се случва за първи път и е едно от много важните неща за оцеляването на българската природа.

„С това споразумение всеки кмет в България в рамките на три дни след утвърждаване на каквато и да е сеч в държавата ще получава пълната информация какво и колко се сече, колко е законно, какъв е процента на сечта и изобщо ще има пълна прозрачност, която на практика ще гарантира запазването не само на българските породи животни, а и на нашата природа“, обясни земеделският министър.

След официалното откриване празникът продължи с дефиле на сиво искърско говедо, дългокосместа калоферска коза, старопланинска овца, дъбенска овца, каракачанска овца, каракачански кон, българско овчарско куче.

Оркестър „Бисери“ с ръководител Младен Малаков и гост-изпълнители Иво Папазов-Ибряма и Нина Иванова и в момента се грижат за доброто настроение на стотиците гости на животновъдния събор.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина