Връчиха Наградата на Карлово за 2020, ето на кого е присъдена

Автор: Plovdiv Now 7115
Връчиха Наградата на Карлово за 2020, ето на кого е присъдена

Национален музей „Васил Левски“ е носител на Наградата на Карлово за 2020 година. Кметът д-р Емил Кабаиванов връчи Наградата на директора на музея Дора Чаушева на официалната церемония, проведена тази вечер на Лятното кино на града.

По традиция престижното отличие се връчва всяка година в навечерието на 18 юли – годишнина от рождението на Васил Левски и Празник на Карлово. Наградата е статуетка „Златната Богиня“ изработена от скулптора Димитър Бакърджиев и парична сума, осигурена от Общината. Носителят се определя от комисия и се присъжда на личности или институции от страната и чужбина, свързали творчеството и дейността си с Васил Левски.

От 2007 година музеят е един от първите български обекти със „Знак за европейско наследство“ на Европейската комисия. През 2019 година музеят е първият носител на наградата „Училището в музея, музеят в училището“ на Комисията по образованието и науката на Народното събрание. В началото на тази година музеят издава сборник с нови документи за Васил Левски, открити в Истанбулския музей. През 2020 година директорът на музея Дора Чаушева е отличена от Министерството на културата с награда „Златен век“.

За носители на Наградата на Карлово за 2020 бяха номинирани още: Мария Сюпюрдекова – фотограф, Румен Стоянов – артист от театър „Елена Снежина“ към НЧ „Васил Левски – 1861 г.“ и Анита Илиева – художествен ръководител на вокална група „Карловойс“.

В церемонията по връчване Наградата на Карлово участва Военният духов оркестър към 61-ва Стрямска механизирана бригада. Вечерта завърши със спектакъл на Ансамбъл „Българе“.

Източник: Община Карлово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина