Вълнуващи демонстрации на военна техника и оръжия показаха в Карлово в “Бъди войник“ ГАЛЕРИЯ

Автор: Plovdiv Now 23528
Вълнуващи демонстрации на военна техника и оръжия показаха в Карлово в “Бъди войник“ ГАЛЕРИЯ

На 10 май 2019 г. на площад „20-и юли“ в град Карлово се състоя националната информационна кампания „Бъди войник“.

Мероприятието е организирано от Министерството на отбраната, в рамките на национална инициатива и Карлово е един от центровете в страната, в който за девети път се организират подобни реални статични и динамични покази на открито.

Целта на кампанията е да могат повече младежи от средните училища да се запознаят с естеството на военната професия и да бъдат привлечени в редиците на Българската Армия.

От 16:00 ч. граждани и гости на града на Апостола имаха възможност да се запознаят с предизвикателствата и спецификата на военната професия, да се доближат и пипнат въоръжението и техниката на нашите военнослужещи.

Командването на 61 механизирана бригада определи и подбра интересни образци въоръжение и техника с военнослужещи от екипажите им, които разказваха за ежедневните им задачи, как протича един работен ден, изискванията които трябва да се покрият за да станеш военнослужещ и как да кандидатстваш.

Паралелно бе открита и информационната борса със свои информационни щандове, на която бяха представени видовете Въоръжени сили - Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, както и на Специалните сили, Военна полиция, Националната гвардейска част, и Централното военно окръжие.

На самата информационна борса младежите имаха възможност да се запознаят със свободните места и начина на набиране на войници, като получиха точна информация за обявените конкурси и условията за кандидатстване.

На учебни центрове от № 1 до 16 посетителите на мероприятието имаха възможност да се запознаят с 7,62 мм. автомат АКН с приковка, 7,62 мм. картечница „Калашников”, ръчна противотанкова гранатохвъргачка РПГ-7, противотанкова гранатохвъргачка СПГ – 9, Преносим зенитно-ракетен комплекс, 120 мм минохвъргачка „Тунджа”, Снайперова пушка „Хеклер и Кох”, 7,62 мм снайперска винтовка „Драгунов” , Лек автомобил с повишена проходимост „Хамър” , БМП, 122 мм. Самоходна гаубица, Зенитна установка, Бойна машина , Мерцедес “Комета”, както и да разгледат Пистолет „Зиг – Зауер”, автомат „Арсенал”, тежко защитно облекло на сапьора, универсален детектор за отровни вещества, защитен костюм лек и среден тип, маскиран снайперист, нощен мерник, и да видят «войника на бъдещето».

Всички участници в мероприятието бяха снабдени с каски, тактически елечета и тактически очила. Поставени бяха екрани на които се прожектираха филми за армията и 61 МБР.

Статичния показ премина под звуците на маршовете на Военния духов оркестър на 61 механизирана бригада, който подготви и изнесе своя допълнителна програма пред обществеността на град Карлово, като повдигаше духа на пристигналите и привличаше нова публика.

Гост на събитието бе Началникът на политическия кабинет на Министъра на отбраната Илия Налбантов, а за отговорник на мероприятието бе определен генерал-майор Михаил Попов- Командир на Сухопътните войски, който посети кампанията, изнесе брифинг и отговори на множество журналистически въпроси. На събитието в Карлово присъстваха и командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, кметът на град Карлово и гости на града и мероприятието.

Гражданите и гостите на града на Апостола имаха възможност да разговарят с военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, като достоен наследник на бойните традиции на 28-ми Стремски полк, 21-ви Средногорски полк и 11-та танкова бригада. За предоставяне на информация относно предизвикателствата и предимствата на професията войник бяха определени подготвени военнослужещи. Главният сержант на бригадата и сержантите на батальони и дивизиони организираха и стиковаха цялата кампания.

Най–голямата атракция предизвика пред насъбралото се множество демонстрацията на способностите на роботизирана система модел 510 Packbot при обезвреждане на кола бомба.

От 17.00 ч на площада започна концерт-спектакълът „Бъди войник” с участието на Представителният ансамбъл на въоръжените сили, вокална група „Карловойс“, Детски танцов състав „Розова долина“ и децата от Детската градина на Министерството на отбраната „Светлина“ създадоха настроение на всички посетители на мероприятието!

 Източник и снимки: 61-ва Стрямска механизирана бригада

 

Подобни новини

Огнян Пеев

Браво! Така се прави!

17:01, 11.05.2019
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина