В Карловско: Откриха паметна плоча на загинали войници от Трети украински фронт

Автор: Plovdiv Now 10108
В Карловско: Откриха паметна плоча на загинали войници от Трети украински фронт
Откриха днес паметна плоча в Баня, община Карлово, в памет на саможертвата на седем съветски войници от Трети украински фронт.
 
Монументът беше открит от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов и посланикът на Русия в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова.
 
По време на Втората световна война войниците са били настанени във военен лазарет именно в град Баня, но губят битката със смъртта.
 
Идеята за създаването на тази паметна плоча датира от 2018 г. и е съвместна инициатива на община Карлово и посолството на Русия в България. Нейната реализация днес се осъществи благодарение на дарителския жест на г-н Христо Барутчиев и любезното съдействие на Виталий Зелински – I-ви секретар на посолството на Русия.
 
В своето слово д-р Емил Кабаиванов каза: „…Поклон пред загиналите! Да пазим паметта и нашето уважение към хората, дали живота си във Втората световна война. И още веднъж уважение и респект към посолството на Руската федерация, които направиха всичко възможно днес да бъдем тук заедно и да почетем паметта на загиналите съветски войници.“
 
Заупокойна молитва в памет на загиналите воини бе отслужена от Негово благоговейнство отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на карловска духовна околия, след което бяха поднесени венци и цветя.
 
На събитието присъстваха още военен, военновъздушен и военноморски аташе - Вадим Бажанов, Съветник на посланика – Филип Воскресенский, дарителят на паметната плоча – Христо Барутчиев, инициаторът за нейното възстановяване – Стойо Карагенски, секретарят на община Карлово – Стефан Стефанов, кметът на град Баня – Стамен Гешев, представители на общинска организация „Васил Левски“ на СОСЗР, жители и гости на града.
 
Източник и снимки: Община Карлово
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина