В Карлово се открива Летния университет на ЮНЕСКО

Автор: Plovdiv Now 5458
В Карлово се открива Летния университет на ЮНЕСКО

Българска фондация Биоразнообразие обявява официалното откриване на Летния университет на ЮНЕСКО, което ще се състои в заседателната зала на община Карлово на 22 юли от 9 часа.

Форумът ще бъде открит от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, главния секретар на Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО Христо Георгиев, директора на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ към МОСВ Мирослав Калугеров, директора на Национален парк „Централен Балкан“ Генчо Илиев и почетния гост от програма МАБ на ЮНЕСКО Джонатан Бейкър. На откриването са поканени и кметовете на всички общини в Биосферния парк.

На откриващата сесия ще бъдат представени още целите на програмата „Човекът и биосферата“ на ЮНЕСКО, размерът и структурата на световната мрежа на биосферните паркове, както и основни проекти на програмата на ЮНЕСКО. 

Летният университет на ЮНЕСКО е международна инициатива на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE, стартирала преди четири години, за да привлича и обучава млади специалисти от цял свят по темите, свързани с развитието на биосферните паркове. Тази година за първи път България ще бъде домакин, като обучението ще се провежда в южната и северната страна на биосферен парк "Централен Балкан“. 

Основен организатор е Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на: Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE, Министерство на околната среда и водите, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО Гърция, Дирекция на Национален парк „Централен Балкан“, община Карлово, община Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО, местни био-ферми, винарни и хотели, които ще бъдат домакини и спонсори на събитието.

Летният университет на ЮНЕСКО ще се проведе между 21 и 28 юли. България събира над 30 млади експерти, докторанти и представители на местни общности, в близост до биосферни паркове от три континента, избрани сред 125 кандидатури от цял свят. Участниците от Австрия, България, Гърция, Египет, Испания, Италия, Йордания, Кипър, Мексико, Северна Македония, Сърбия, Тунис, Украйна, Франция и Чили ще обсъждат бъдещето на биосферните паркове в България и по света с помощта на български и международни лектори от Гърция, Италия и Испания. След приключване на обучението си младите специалисти ще подготвят препоръки за по-успешното популяризиране на биосферен парк „Централен Балкан“ и предложения за бъдещи проекти и инициативи както на местно, така и на международно ниво.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина