Ученици от Карлово и Сопот стават посланици на дигиталната безопасност

Автор: Plovdiv Now 1368
Ученици от Карлово и Сопот стават посланици на дигиталната безопасност

В духа на Европейския месец на киберсигурността, група ученици от СУ „Васил Левски“, гр. Карлово и ПГ „Ген. Владмир Заимов, гр. Сопот се превърнаха в истински посланици на дигиталната безопасност. Под мотото „Киберсигурността е споделена отговорност“, те организираха серия от обучения за своите връстници от 5-7 клас, насочени към повишаване на осведомеността за опасностите, дебнещи в интернет пространството.

Инициативата е част от проект „Сърфирай безопасно“ на сдружение „Млади, активни, креативни“ в партньорство с Център за обществена подкрепа - гр. Сопот, който има за цел да даде на младите хора необходимите знания и умения, за да се справят успешно с предизвикателствата на дигиталния свят. Младите ментори са преминали специално обучение, проведено от експерти в областта на киберсигурността, а сега са готови да споделят своите знания с по-малките ученици. От началото на месеца бяха проведенени обучения с 5, 6 и 7 клас в училищата СУ „Васил Левски“ и ОУ „Св.св.Кирил и Методий“, гр. Карлово.

По време на обученията, учениците се запознават с най-често срещаните онлайн заплахи, научават как да защитят своите лични данни и да разпознават фишинг атаки. Освен това, те развиват критично мислене и придобиват умения за проверка на информацията.
Обученията се провеждат по метода „ връстници обучават връстници“ с много игрови елементи. Това прави процеса на обучение по-забавен и ефективен, тъй като учениците се чувстват по-свободни да задават въпроси и да споделят своите притеснения.

Инициативата е посрещната с голям интерес от страна на учениците и учителите. „Смятаме, че тази кампания е изключително важна, тъй като живеем в дигитален свят и е от съществено значение децата да бъдат подготвени за всички предизвикателства, които той крие“, споделя представител на организацията .

Проектът „Сърфирай безопасно“ се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за развитие на капацитета на гражданските организации.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина