Цвета Караянчева участва в честването на 143-та годишнина от избора на Първия градски съвет в Карлово

Автор: Plovdiv Now 8047
Цвета Караянчева участва в честването на 143-та годишнина от избора на Първия градски съвет в Карлово

Днес военнослужещи и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово взеха участие в тържественото честване на 143-та годишнина от избора на Първия градски съвет в Карлово.

Ритуалът започна с отдаване на военни почести по посрещане на председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цвета Караянчева на площад „Васил Левски” в 10.00 часа, съобщиха от 61-ва Стрямска бригада. След това, той продължи с празничен водосвет в храм “Свети Николай” - мястото, където на 16 януари 1878 година, само няколко дни след Освобождението на китното подбалканско градче Карлово, сред 35 души Васил Караиванов е избран с тайно гласуване за председател на Първия изборен градски съвет. Направена бе и кратка историческа ретроспекция на събитията, станали в църквата по повод избора на първия Градски съвет от представител на Историческия музей в Карлово.

Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към будната съвест на тогавашната карловска интелигенция пред паметната плоча на храм “Свети Николай”, паметната плоча пред дома на Васил Караиванов и паметната плоча на Васил Караиванов на сградата на Община Карлово от председателя на Народното събрание на Република България - г-жа Цвета Караянчева, д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово, народните представители г-жа Веска Ненчева и г-жа Данка Люртова, г-н Доньо Тодоров – председател на Общински съвет – Карлово, бригаден генерал Деян Дешков - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, общински съветници, родственици на Васил Караиванов и признателни граждани.

източник и снимки: 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина