Тържествен ден на Независимостта в Карловско

Автор: Plovdiv Now 5445
Тържествен ден на Независимостта в Карловско

112 години от обявяването на Независимостта на България бяха тържествено почетени в карловското село Климент на днешния 22 септември.

Присъстваха висши представители на администрацията, общински съветници, депутати. Празникът започна с приемане на почетен строй от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Панихида за героите, дали живота си за свободата на България, отслужи негово всеблагоговенство отец Рафаил.

Деветгодишният Борис Нанков изпълни Вазовите стихотворения „Новото гробище над Сливница“ и „В бъдещето“. Това не е случайно. Днес се навършват 99 години от смъртта на Иван Вазов, а 13-годишната Симона рецитира „Покойници, навеки спете“.

„Няма по-добър учител за един народ от историята и паметта за неговите предци… 73-ма мъже и една девойка са храбреците на Климент, съзидателите на историята на селото.“, каза в официалното си слово Мано Манов - кмет на Климент.

Като многозначителен както за България, така и за Европа определи д-р Кабаиванов акта на обявяване на независимостта. „22 септември 1908 година не е случайност, замислена в кратък исторически момент, а стъпало, знаменателен акт в нашата история. И днес ни трябват ясна историческа цел и обединение. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“, каза кметът на общината.

Венци, гирлянди и цветя в знак на признателност бяха положени пред паметника на загиналите.

В празничната програма участваха Фолклорен танцов ансамбъл „Розова долина“, Музикална школа „Карловойс“ и местният Фолклорен ансамбъл „Средногорци“.

Източник: Община Карлово.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина