Старинно Карлово посреща стотици гости на Празника на лавандулата

Автор: Plovdiv Now 27153
Старинно Карлово посреща стотици гости на Празника на лавандулата

Няколко поредни години Международния празник на лавандулата, етерично-маслените растения и лечебни билки или на кратко – Фестивала на лавандулата предизвиква голям интерес от туристи и професионален бранш на производители на етерични масла. Събитието цели да привлече общественото внимание към лавандулата като индустриална и земеделска култура, също така помага за добрите взаимоотношения между отделните работни звена. Празникът е днес, 22 юни 2019 г., започва от 9:00 ч. и продължава до 21:00 ч. 

Фестивалът се провежда в красивата, автентична и уютна обстановка на Старинно Карлово. Освен на лавандулата, акцент се поставя и на Еньовден и свързаните с този празник традиции – Еньова буля, гадаене, наричане, изричане на заклинания и благословии за здраве и успех, ритуално минаване под еньовския венец от билки. Ще можете да се срещнете с  царица Роза и Лавандуловата фея. Това е празник, който има дълбоки корени свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата и обреди към култа на слънцето.

България е на първо място по производство на лавандулово масло. Благоприятният климат и специфичните почви, нареждат страната ни сред най-добрите. Годишно се произвеждат 120 тона етерично масло, а за сравнение – Франция годишно произвежда 30 тона.

Вижте програмата на празника!

09.00  часа - Посещение на лавандулови полета.

Посрещане с питка и сол. Кукерски и певчески състав. Възстановка на “Жътва на лавандула”. Наблюдава се ритуала на жънене на лавандула. Всеки турист получава  китка с лавандула

10:00 часа - ЕНЬОВДЕН, ПРАЗНИК НА ЛАВАНДУЛАТА, ЕТЕРИЧНО МАСЛЕНИТЕ РАСТЕНИЯ И ЛЕЧЕБНИ БИЛКИ В ТК  „СТАРИННО КАРЛОВО“. ПАТЕВА КЪЩА И БУХАЛОВ ХАН

В двора на Патева къща самодейци изпълняват ритуал “Еньова буля”. Всички гости се подканват да преминат през специално изработен Еньов венец за здраве. Приветствие от Царица Роза и Лавандуловата фея. Приканват се всички посетители да дегустират обредни питки с мълчана вода, продукти от лавандула и роза.

Тур обиколка, беседа, демонстрация на извличане на лавандулово масло в Патева къща. Лектория – практични приложения на някои от етерично – маслените продукти.

10:30 часа -  В къща „Бухалов хан“ ще се наблюдава лавандуловарене, танц на самодивите, ще се дегустират продукти от лавандула.

ЛАВАНДУЛОВО ШЕСТВИЕ

Шествие с гайдари и фолклорни състави пренася празника до  центъра на града, където ще се наблюдава богата фолклорна програма.

11:00 часа - ФОЛКЛОРНА ПЛЕТЕНИЦА - Песни, танци и надигравания от фолклорни състави от различни области

12.00 – 17.00 часа - Посещение на фабрика „Българска роза“ Карлово. Демонстрация на изработване на сапуни

19:30 часа - ПРАЗНИЧНА ЗАБАВНА ПРОГРАМА, Площад „20-ти юли”                   

Цени за група до 20 човека: 41 лв. на турист. Цени за група над 20 човека: 36 лв. на турист.

Организатори: Община Карлово и Старинно Карлово.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина