Станаха точно 150 години от фаталния обир в Арабаконак, довел до залавянето на Левски

Автор: Plovdiv Now 2432
Станаха точно 150 години от фаталния обир в Арабаконак, довел до залавянето на Левски
Станаха точно 150 години от фаталния обир в прохода Арабаконак, довел до залавянето на Левски.
 
В средата на 1871 г. БРЦК в Букурещ изпраща за помощници на Васил Левски Ангел Кънчев и Димитър Общи. Със своята недисциплинираност последният губи доверието на Апостола и той пише до Л. Каравелов: „Д. Общи ще го извадим от службата му, поради неспособностите му. По ония места, където беше отреден, с готови съставени комитети, само да ги наглежда и подканя в работата им, и от време на време да дава сметка. Той излязъл от границата си. И както виждам, според естествения му характер: хвалби, по-многото с лъжи, но и по кръчмите на хората говорил…“ и още: „За Д. Общи с време казах, че не е за такава работа, а само да го водиш след себе си. Но няколко по вишегласие казаха да остане на работа“.
 
На 22 септември 1872 г. планът на Димитър Общи за обир на турската поща се осъществява. На участниците в четата му е обещана награда. Васил Левски е против обира, но без неговото знание авантюрата е извършена успешно. Революционните комитети в Тетевен, Етрополе и Орхание оказват пълно съдействие на Общи. Почти месец турските следствени органи не успяват да открият извършителите на деянието. Между 19-27 октомври обаче са извършени масови арести, като е заловен и организаторът на обира – Димитър Общи, разказват от Музея на Левски в Карлово.
 
Разкритията, които следват от залавянето на участниците, поставят революционното дело пред тежко изпитание.
БРЦК в Букурещ научава за случилото се много по-рано от Апостола, който по това време се намира в Южна България. Л. Каравелов и Т. Пеев изпращат писмо до Левски, с което изискват от него да направи всичко възможно да освободи затворниците. Следва ново писмо, в което се препоръчва незабавно вдигане на въстание – „трябва да се върви на бой, без да губим нито минута“.
 
Васил Левски обсъжда съдържанието му със старозагорските дейци и от тяхно име е изпратено възражение до БРЦК. Създадената ситуация е причината Левски да предприеме пътуване до Букурещ, където заедно с Каравелов да уточнят по-нататъшните действия. Апостола решава да мине през Ловеч, за да прибере архивата на организацията. По-късно е заловен в Къкринското ханче заедно с Никола Цвятков – Бакърджията и Христо Цонев – Латинеца.
 
Богата информация по темата се съдържа и в най-новите сборници, съдържащи документи и изследвания, които се намират в библиотеката на Национален музей „Васил Левски“в Карлово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина