Специален комитет в Карлово е ангажиран с честванията за 200-годишнината от рождението на Евлоги Георгиев

Автор: Валерия Василева 843
Специален комитет в Карлово е ангажиран с честванията за 200-годишнината от рождението на Евлоги Георгиев

Национален инициативен комитет е създаден в Карлово във връзка с предстоящите чествания на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев. Комитетът ще проведе първата си работна среща днес в 14,00 часа, съобщи pbnovini.com.

Очакват се представители на Софийски университет, Министерствата на образованието и на културата, представители на Великотърновския университет, както организации от Карлово и областта. 

Ще бъдат уточнени основни дати и събития за отбелязването на кръглата годишнина от рождението на най-големия български дарител Евлоги Георгиев. Кулминацията на честванията ще бъде на 3 октомври 2019 година, когато е рождената му дата. Очаква се да бъде учредена и награда за дарителство на името на Евлоги Георгиев.

Най-голямото благотворително дело на Евлоги Георгиев е построяването на Софийския университет. Той осигурява средства за построяването на Атенеума в Букурещ, за болницата в Цариград – най-голямата на Балканите в края на 19-ти век, за българските училища в Солун, Браила и Букурещ. Видният карловец не забравя и родния си град. Той завещава на Карлово Вълненотекстилната фабрика, осигурява и средства за техническото училище и за болницата./Радио Фокус

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина