Сопот гостува на Карлово с изложба на Бинка Вазова

Автор: Plovdiv Now 17829
Сопот гостува на Карлово с изложба на Бинка Вазова

Къща-музей "Иван Вазов" в Сопот гостува на Карлово с интересна изложба. Домакин е Етнографски комплекс "Старинно Карлово" и в частност Патевата мааза.

Експозицията е под името "Стария Сопот" и се състои от графики на Бинка Вазова. Творбите могат да бъдат разгредани от 3 септември до 20 октомври, от 9,00 до 17,00 часа, площад "Васил Левски" №1.

Събина (Бинка) Вазова е родена през 1909 г. в семейството на известната художничка Елисавета Консулова-Вазова и Борис Вазов, най-малкият син във фамилията Вазови, редактор, депутат и общественик, разказват от музея в Сопот. Съществен корпус от нейното творчество са рисунките от Сопот. В тях градът е с автентичния си облик на стар възрожденски градец. Още от детството той е любимо място, в което художничката често се връща и рисува с обич. Всички кътчета в родния Вазови Сопот са й особено скъпи. Бинка Вазова рисува с часове стария Сопот. След време, когато повечето от възрожденските къщи и улици са разрушени, единствен спомен за тях остава в картините й.
През 1980 г. художничката дарява на Къща музей "Иван Вазов" своята колекция, създадена между 1936 г. и 1965 г. в Сопот.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина