Собственици на заведения от Пловдив, Карлово и Хисаря се събират под тепетата

Автор: Валерия Василева 27423
Собственици на заведения от Пловдив, Карлово и Хисаря се събират под тепетата

Ресторантьори от Пловдив, Карлово и Хисар подготвят нова среща, на която ще настояват за кардинална промяна на отношението на институциите към тях. Тя ще се състои в бирария "Пловдив" в Кючук Париж на 22 януари, като на нея собствениците на заведения - ресторанти, барове, кафе-барове и пр. ще обсъдят най-наболелите си проблеми. 

"Ще настояваме за облекчен режим на проверките. В момента се случва така, че представители на 4 институции се изсипват изведнъж в някое заведение, палят лампите, музиката спира, започват масови проверки. Това стресира клиентите и те си тръгват. Не сме съгласнипроверките да протичат по този начин" коментират от бранша. 

Освен това браншовиците настояват за намаляване на ДДС-то. “След като се категоризираме по Закона за туризма, е редно и да ни облагат по него”, коментират браншовиците И допълват, че ако не се намали ДДС е редно да се въведе данък оборот за заведенията, тъй като често пъти те работят на загуба.

Ресторантьорите настояват и за споделена отговорност между собственика на заведението и персонала. Не били редки случаите, когато за да отмъсти на работодател , сервитьорът не чукал касов бон. Така при евентуална проверка от НАП, собственикът трябва да плати между 1000 и 1500 лева, а в много случаи заведението се затваря за седмица или повече. 

Наредба 18 за касовите апарати също е сред проблемите. Според новите изисквания, в НАП трябва да се изпраща цялата рецепта и съставките на всяко ястие, което според ресторантьори е нарушение на "авторските права", тъй като рецептите лесно могат да бъдат изнесени и предадени на конкурент. 

В няколко града ресторантьорските сдружения вече излязоха с общи позиции и ако не постигнат съгласие с държавата, се заканват , че ще предприемат протести. Пловдивските ресторантьори започват символични протестни действия, съобщи представителя на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация Енчо Енев. Скоро във всички ресторанти, хартиените подложки с логата на различните заведения или брандове напитки, ще бъдат заменени с подложки на които ще пише "протест" , а клиентите ще могат да се запознаят с причините, които са подтикнали собствениците на заведения към тази стъпка. 

Браншът протестира срещу големият брой наредби и изисквания, които според тях създават корупционна среда.  Според ресторантьорите при сега действащото законодателство е почти невъзможно да работиш законно и да печелиш от това. "Печелят единствено собствениците на заведения, които крият оборот и не плащат данъци. Сивият сектор е голям, но за съжаление рестрикциите са само срещу тези, които работят легално" , коментират пловдивски ресторантьори. 

В повечето страни от Европейския съюз ставката по ДДС е диференцирана, а повечето от тях са въвели по-нисък данък за храни, книги, лекарства и хотелиерство.Във Великобритания ДДС върху храните е 5%, във Франция е 5,5%, в Германия – 7%, в Полша – 8%, а в Румъния – 9%. Единственото изключение за по-нисък ДДС у нас е в сектор хотелиерство, който се облага с 9%, вместо с обичайните 20 на сто.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина