След „Дякон Левски“ Максим Генчев снима филм за Ботев в Калофер

Автор: Добринка Димова 10720
След „Дякон Левски“ Максим Генчев снима филм за Ботев в Калофер

Четири години след премиерата на един от най-дискусионните родни филми „Дякон Левски“, режисьорът му Максим Генчев се е заел с ново предизвикателство – да разкаже за живота на Христо Ботев. Сценарият е напълно завършен и в момента тече кастинг за избор на актьори. Кой ще изиграе Ботев засега се пази в пълна тайна, но изборът е сведен до три имена.  

В родния град на поета революционер Калофер стартира и национална кампанията за събиране на средства за финансиране на лентата. До края на седмицата ще бъде учреден инициативен комитет, в който ще бъдат поканени директорът на издателство "Захарий Стоянов" Иван Гранитски, тв водещата Галя Асенова, хореографът и създател на фолклорен ансамбъл „Българе” Христо Димитров, проф. Огнян Герджиков, акад. Стефан Воденичаров и др. „Идеята ми е да поканим чисти хора с родолюбиво мислене”, обясни кметът на Калофер Румен Стоянов. Най-вероятно още следващата седмица ще бъде открита и дарителската сметка.

Бюджетът на филма ще е на стойност 350 000 лева. "Важно е всеки българин да почувства тази инициатива в сърцето си. Средствата не са толкова много. Убеден съм, че има хора, които ще откликнат", категоричен е новоизбраният кмет.

Лентата ще бъде снимана почти изцяло в Калофер. Само няколко от сцените ще са изнесени в средновековна крепост във Видин Бабини Видини кули, където ще бъде пресъздадена срещата на Христо Ботев с капитана на кораба „Радецки” Дагоберт Енглендер.

Във филма ще вземат участие обикновени хора от Калофер, които ще се включат напълно безвъзмездно. Те ще разровят старите скринове, за да предоставят автентични дрехи и съдове, останали от бабите и дядовците, и ще отворят и домовете си за снимачния екип. „Кой с каквото може ще помогне, за да се получат нещата. Сигурен съм, че ще стане прекрасен филм”, посочи Румен Стоянов.

В профила си във Фейсбук пък Максим Генчев написа: „За да прекъсна антибългарски подмятания, че “Ботев е терорист”, съм длъжен да дам сведения по въпроса! ... историческата истина е ясна: капитан Дагоберт Енглендер е познавал Ботев, не веднъж е пренасял до редакциите на централна Европа негова публицистика и е запознат с идеите му за Освобождението. Радецки не е отвличан, а е акостирал между с. Козлодуй и градеца Цибър под аплодисментите на европейските пасажери. Ботев оставя 3 прощални писма на капитана, едното от които е адресирано до жена му Венета и е велико известно!!! По-късно капитана е бил разпитван от Осман паша във Видин и на въпроса Защо качихте бунтовници?, посочва отрязани глави и казва: Ако знаех как ще постъпите с тях, нямаше да ги кача!, и отказва предложението да превози 1000 души турска войска!”  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина