Ще се реставрира ли текстилната фабрика на Евлоги Георгиев в Карлово, само времето ще покаже

Автор: Plovdiv Now 7902
Ще се реставрира ли текстилната фабрика на Евлоги Георгиев в Карлово, само времето ще покаже

Тази година се навършват 200 години от рождението на най-големия български дарител Евлоги Гоергиев. Текстилната фабрика в родния му град Карлово, построена с негови пари, днес в тъне в разруха, предаде BTV. Предприятието е завършено през 1891 година, а до него е вдигната красива вила за управата. Проектът е на английски архитект, вилата е в баварски стил, а целта веднага е постигната – над 100 души започват работа там.

В средата на миналия век фабриката е национализирана, а след демокрацията – приватизирана. Сега вилата е общинска, а фабриката – частна.

Общината задължила собственика да направи ремонт на сградата. Собствеността обаче бързо била сменена и процедурата започнала наново. Собственикът обясни, че е склонен да дари половината фабрика на града, но иска другата половина да му бъде платена.

„Ако той продължава да се бави, ние готвим наш проект, ще го входираме лятото и ще направим ремонта с наши пари, които ще си потърсим чрез съда”, заяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов пред.

Идеята на общината е двете рушащи се сгради да се превърнат в музей на дарителството в България и зала, в която да се провеждат всякакви значими събития.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина