Шофьор на автобус говори по телефона, докато вози пътници по пътя Пловдив-Карлово

Автор: Plovdiv Now 1482
Шофьор на автобус говори по телефона, докато вози пътници по пътя Пловдив-Карлово

На 19-и септември Райна Панева публикува видео в социалната мрежа Facebook, в което се вижда как шофьор на автобус по маршрута Пловдив-Карлово провежда телефонен разговор по време на движение.

Според твърденията на Панева, шофьорът е използвал телефона си почти през половината път. Това предизвика вълна от възмущение сред потребителите в социалната мрежа, видя glasnews.bg.

"Моля от фирма "Якимо" да направят забележка на шофьорите си. Господинът говори по телефона по време на половината път", написа Панева.

Публикуваното от жената видео веднага предизвика стотици коментари, като мнозина се включиха в дискусията относно безопасността на пътниците и правилата за движение по пътищата.

В един от коментарите се отбелязва, че шофьорът е в нарушение на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), и ако бъде засечен от органите на реда, може да му бъде съставен акт и да му бъдат отнети 8 контролни точки. Глобата за такова нарушение не е висока, но потенциалната опасност, която създава подобно поведение, е сериозна. "Човекът е в нарушение на ЗДВП... Ако шофьорът чете тук – купете си hands-free или слушалки, за да не сте в нарушение," написа Стефан Г.

Случаят предизвиква дебат относно отговорността на превозвачите и професионалните шофьори, особено в контекста на безопасността на пътниците, а някои от коментиращите застанаха на страната на шофьора. "Снимате шофьора, а тези, които говорят в колите си - не ги снимате! Браво! Утре, когато няма шофьори на автобуси, ще мрънкате, че нямате превоз!", коментира Цветомира М. Мнозина обаче настояват за по-строги мерки и контрол от страна на транспортните компании и институциите.

Какво е разсеяно шофиране?

Разсеяното шофиране е управлението на моторно превозно средство, докато правите нещо друго, което отклонява вниманието Ви. Говорене или изпращане на текстови съобщения на телефона, хранене или пиене, смяна на радиостанцията, настройване на навигационната система, дори разговори с хора в автомобила – всичко това са неща, които отклоняват вниманието и които могат да бъдат причина за възникване на пътнотранспортно произшествие.

Специалистите разделят разсейването на ментално (когато мозъкът ни е зает с нещо друго, а не е изцяло съсредоточен върху това, което правим), физическо (когато например двете ни ръце не са на волана, а с едната от тях натискаме копчета на радиото или др.), визуално (когато например си отместим погледа от пътя, за да използваме навигацията) и слухово (когато например разговаряме по телефона или дори водим разговор с друг пасажер). Едно от най-опасните неща при шофиране е използването на мобилен телефон. В случай че говорим по него без устройство за свободни ръце (hands-free), разсейването е едновременно и физическо (ръката ни е заета да държи телефона), и ментално – мислите ни са насочени към тема и човека, с когото говорим, и слухово, вместо да са фокусирани на пътя, се посочва на сайта на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Оттам призовават: Бъдете отговорни – най-важен е самоконтролът. С Вашето поведение Вие застрашавате на първо място себе си, но заедно с това както пътниците в превозното средство, така и останалите участници в движението. Не го правете!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина