Шефът на Горското за мечките край Карлово: При среща с подобен звяр не трябва да се бяга

Автор: Plovdiv Now 20785
Шефът на Горското за мечките край Карлово: При среща с подобен звяр не трябва да се бяга

Популацията на мечки в Национален парк Централен балкан е много добра. Все по-често ще ставаме свидетели на такива гледки. Това коментира пред ПБ Новинар директорът на Горско стопанство Карлово инж. Златю Кличев по повод снимката на мечка с три малки мечета, която се появи в социалните мрежи.

„Мечките раждат през една година, така че тези мечета са миналогодишни. Освен това тази мечка и нейните мечета не се спали зимен сън. Ако е имало такъв, животните трябваше да са мършави, а тези са добре охранени и сега също пасат свежа трева“, каза инж. Кличев.

Той даде съвет хората, ако срещнат такова животно на пътя си, да пазят задължителната дистанция от 200-300 метра. Иначе мечката, особено ако е с малки, напада. При среща с подобен звяр не трябва и да се бяга, нито пък да се движи човек. Той трябва да остане на едно място и мечката ще отмине по пътя си.

Преди 20 години е бил последният случай, когато мечката е нападнала и нахапала по краката мъж от Карловско. За щастие той е оцелял и се е излекувал от раните си.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина