С венци и военни маршове Карлово почете годишнината на първия градски съвет

Автор: Plovdiv Now 8311
С венци и военни маршове Карлово почете годишнината на първия градски съвет

142 години от създаването на първия в България градски съвет отпразнуваха в Карлово днес. Тържествата започнаха с водосвет на свещеници от духовната околия в храм „Свети Николай“ – мястото, където на 16 януари 1878 година са се развили съдбовните събития.

Историческите факти припомни Калина Несторова - уредник в Общинския исторически музей. Цветя пред паметната плоча поставиха граждани, военни, настоящи и бивши общински съветници, кметове на населени места, общественици, директори на културни и образователни институции, граждани, учениците от клуб „Краезнание“ в СУ „Христо Проданов“, внукът, правнукът и пра-правнуците на Васил Караиванов.

Тържествено шествие, водено от духовия оркестър на 61-ва Стрямска бригада, стигна до дома на Васил Караиванов и неговия барелеф, където също бяха поднесени венци и цветя.

Слово на тържествената сесия на Общинския съвет в залата, носеща името на Васил Караиванов, изнесе заместник-кметът Антон Минев. „Днес отбелязваме 142 години от създаването на първия Градски съвет не само в Карлово, но и в България. Такава е историята и ние трябва винаги на тази дата да подчертаваме, че карловци са били първи дори и в онези години – в трудни моменти в Следосвобожденската ни епоха… Нека продължим със своята народополезна дейност да развиваме традициите, завещани ни от нашите предци.“, каза Антон Минев.

Слово произнесе и Доньо Тодоров, а исторически обзор на събитията преди 142 години направи Мария Деянова - директор на Общинския исторически музей.

Честването завърши с изпълнения на Военни духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
     
На 16 януари 1878 година, след тържествената служба в храма „Св. Николай“, първите мъже на Карлово  - оцелели след нападенията на башибозука, учредяват първия Градски съвет в страната. За председател на съвета е избран Васил Караиванов – касиер на местния революционен комитет и първи братовчед на Апостола Левски. Сред първите задачи на местния орган на самоуправление е осигуряването на храна и подслон за бедстващите вдовици и сираци, оцелели след зверските кланета през лятото на 1877 г. в Карлово.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина