С тържествена церемония почетоха паметта на генерал-майор Нейко Ненов

Автор: Plovdiv Now 6935
С тържествена церемония почетоха паметта на генерал-майор Нейко Ненов
Паметта генерал-майор Нейко Ненов бе почетена вчера в Карлово. В ритуала, който се проведе пред паметната плоча в района на 61 Стрямска механизирана бригада взеха участие: съпругата на генерал Ненов г-жа Деспа Ненова, военнослужещи от управлението и формированията на бригадата, и военният духов оркестър.
 
Възпоменателно слово по случай осем години от смъртта на генерал-майор Ненов произнесе бригаден генерал Маргарит Михайлов – командир на 61 механизирана бригада. В него той отбеляза: „Нека не забравяме, че имаме своите ярки примери, не само в далечното минало, но и в наши дни, защото човек живее и побеждава времето чрез своите идеи и послания!”
 
Ритуалът завърши с поднасяне на цветя от командирът на формированието, неговите заместници, приятели и военнослужещи.

Генерал-майор Нейко Ненов е роден на 18 ноември 1961 г. в ямболското село Трънково. Произведен е в първо офицерско звание през 1985 г. след завършване на Висше военно училище „Васил Левски“ – Велико Търново. 

Генерал-майор Нейко Ненов е назначен на длъжността заместник-началник на отбраната на 30 юни 2014 г., след като в продължение на две години (2012 г.-2014 г.) служи като командир на Сухопътните войски.

В продължение на 29 години военна служба, генерал Ненов последователно преминава през всички командни длъжности от командир на взвод до началник щаб и командир на бригада, в това число в Румъния, Турция, Афганистан и Полша.

Генерал-майор Нейко Ненов започва своята военна кариера като командир на взвод в мотострелкови полк през 1985 г., след което службата му като офицер от Българската армия продължава като командир на рота и началник щаб на батальон до 1992 г., когато постъпва като слушател във ВА „Г.С. Раковски“. След приключване на двугодишния курс на обучение, през 1994 г. генерал-майор Ненов е назначен на длъжност командир на мотострелкови батальон, а по-късно на длъжност командир на мотострелкови полк – длъжност, която изпълнява от 1998 г. до 2001 г.

През 2001 г. се обучава като редовен студент във Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ, Карлайл, Пенсилвания. След като завършва програмата за международни студенти във Военния колеж на Сухопътните войски на САЩ, Карлайл, Пенсилвания през 2002 г., генерал Ненов е назначен на длъжност началник на щаба на механизирана бригада – длъжност, която изпълнява до 2004 г. На 3 май 2004 г. е назначен за командир на 2-ра лека пехотна бригада.

На 25 април 2006 г. е назначен на международна длъжност на ротационен принцип – командир на бригада „Югоизточна Европа“, считано от 1 юни 2006 г. По време на службата си като командир на бригада Югоизточна Европа, генерал-майор Ненов е назначен за командир на многонационална бригада – Кабул, под командването на ISAF – Афганистан с мандата на длъжността командир на бригада Югоизточна Европа – длъжност, която изпълнява в продължение на 6 месеца. На 15 февруари 2008 г. е освободен от международна длъжност на ротационен принцип – командир на бригада Югоизточна Европа и помощник-началник на щаба на Сухопътните войски по подготовката.

На 21 април 2008 г. е освободен от длъжността помощник-началник на щаба на Сухопътните войски по подготовката и назначен за началник на щаба на Съвместното оперативно командване, считано от 1 юни 2008 г. На 1 юли 2008 г. е назначен за началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите към Съюзното командване по трансформацията, Бидгошч, Полша. На 3 май 2010 г. е освободен от длъжността длъжност на ротационен принцип – началник на Щаба на Центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите към Съюзното командване по трансформацията, Бидгошч, Полша, считано от 30 юни 2010 г. На 30 юли 2010 г. е назначен за първи заместник-началник на Сухопътните войски, считано от 1 септември 2010 г. След последвалите трансформации във Въоръжените сили на Република България, на 22 юни 2011 г. е освободен от длъжността първи заместник-началник на Сухопътните войски и назначен на длъжността заместник-командир на същите, считано от 1 юли 2011 г.

На 17 октомври 2012 г. бригаден генерал Нейко Ненов е освободен от длъжността заместник-командир на Сухопътните войски, назначен на длъжността командир на Сухопътните войски и удостоен с висше офицерско звание генерал-майор, считано от 1 ноември 2012 г. На 28 април 2014 г. е освободен от длъжността командир на Сухопътните войски и назначен на длъжността заместник-началник на отбраната, считано от 30 юни 2014 г.

В допълнение на образованието, придобито във висши военни учебни заведения, генерал-майор Ненов придобива и магистърска степен, специалност „Право“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Велико Търново през 2007 г. През 2014 г. комисията по досиетата разкрива, че Нейко Ненов е бил агент на Държавна сигурност, управление III-IХ-III от 1986 г. под псевдонима Емил. Умира на 28 януари 2015 г.

С указ № 16 от 8 16 февруари 2015 г. е освободен от длъжността заместник-началник на отбраната и от военна служба, считано от 28 януари 2015 г.

Генерал-майор Нейко Ненов почива в следствие на раково заболяване на 28 януари 2015 година.

"Генерал Ненов ще остане завинаги в съзнанието на своите колеги, близки и приятели със своята решителност, човечност и всеотдайност!", написаха от Стрямската бригада.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина